Memorijalna izložba Jana HusarekaFoto:Promo/UK Parobrod

Memorijalna izložba „Između jave i sna – Troja i Ja“ Jana Husarika (1942 - 2017) biće otvorena u utorak, 24. januara u 19 časova u Ustanovi kulture Parobord. 

Izložba će sadržati 55 slika uglavnom rađenih tehnikom ulje na platnu iz oba ciklusa autora ( Žeđ i Troja ). Uz slike biće prikazane i medalje, plakete, priznanja, po kojima je autor bio jedinstven.

U izložbenoj postavci će se naći i prva Husarikova slika iz 1960-te godine, kao i poslednja iz 2017-te. Većina slika nije bila do sada prezentovana javnosti i jednim delom je iz porodične a drugim iz privatne kolekcije. Posebnu težinu izložba dobija zbog originalne tematike slika, kao i onih posvećenih Troji koje su kapitalnog formata.

Jan Husarik je bio umetnik svetskog glasa, među najistaknutijim savremenim slikarima Kovačice naivne umetnost. Dobitnik je brojnih uglednih priznanja, među kojima su, Oskar za umetnost i tehnologiju u Milanu, počasno članstvo u Međunarodnom udruženju za kulturu u Napulju, Orden Republike Francuske za kulturnu saradnju… Za pola veka svoga stvaralaštva, Husarik je imao brojne izložbe u zemlji i inostranstvu – Pariz, Melburn, Sidnej, Kuala Lumpur…

UK Parobrod je ovu izložbu organizovala u saradni sa Naiva Art Кult Кovačica.

Bonus video: Veliki Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar