Foto:promo/Muzej žrtava genocida

Dokumentarno - igrani film ,,Peto pismo Hilde Dajč'' reditelja Ivice Vidanovića u produkciji Muzeja žrtava genocida, premijerno će biti prikazan na Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta, u petak 27. januara 2023. godine sa početkom u 13 časova u sali br. 2 MTS dvorane u Beogradu.

Srbija zaboravlja Hildu Dajč kao svojevrsnu srpsku Anu Frank, tragično stradalu u Beogradu. Inspiracija za nastanak ovog filma duboko je utemeljena u promišljenom i životnim iskustvom potvrđenom iskazu iz jednog od svega četiri pisma u Srbiji skoro potpuno zaboravljene dvadesetjednogodišnje Hilde Dajč koja se krajem 1941. dobrovoljno prijavila da kao bolničarka ode u logor za Jevreje na beogradskom Starom sajmištu. Zidovi o kojima je pisala postoje i danas.

„Svim filozofiranjima je kraj na žičanoj ogradi”, zabeležila je Hilda u poslednjem pismu iz logora upućenom prijateljici Mirjani, „i realnost kakvu vi van nje ne možete ni izdaleka da zamislite jer biste urlali od bola – pruža se u potpunosti. Ta realnost je nenadmašna, naša beda ogromna, sve fraze o jačini duha padaju u vodu pred suzama od gladi i zime; sve nade o skorom izlasku gube se pred jednoličnom perspektivom pasivnog bivstvovanja koje ni po čemu na svetu ne liči na život. To nije ni ironija života, to je njegova najdublja tragedija.”

Foto:promo/Muzej žrtava genocida

Hilda Dajč pribrojana je strašnom broju od oko šest miliona njenih sunarodnika koji su stradali tokom Drugog svetskog rata.

Radio televizija Srbije premijerno će prikazati film istoga dana i u svom programu.

Bonus video: Polaganje venaca žrtvama Holokausta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar