Foto: Zoran Lončarević

Nezaboravni Dragan Nikolić, Gospodin glumac, šarmer Crvenog krsta i Čubure, publici zauvek urezan u sećanje kao Džimi Barka, Flojd, Popaj, Pavle Gvozdenović, Prle… preminuo je na današnji dan 11. marta 2016. godine u Beogradu.

Na komemorativnom skupu upriličenom u njegovu čast, Vojislav Brajović kazao je da je Gagino mesto zauvek zatvoreno, da je zajedno sa svim ulogama predstavljao jednu epohu, bio simbol jednog društva, ponašanja, razmišljanja, jedne kulture i vremena.

Gotovo 50 godina, koliko je trajala Nikolićeva velika karijera, obožavale su ga sve generacije.

Filmsku karijeru otpočinje 1964. godine manjom ulogom u filmu „Pravo stanje stvari“, tada je potpisan krštenim imenom Dragoslav Nikolić. Zasluge za izmenu nadimka na mestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije „Dovoljno je ćutati“ iz 1965. godine kada mu je u kajronu za uloge umesto imena stavljen nadimak koji će obeležiti njegovu karijeru.

Foto: Zoran Lončarević

Prvu glavnu ulogu, lik Džimija Barke odigrao je u kultnom filmu Živojina Pavlovića „Kad budem mrtav i beo“. Tu su i likovi u „Život je lep“, „Nacionalna klasa“, „Ko to tamo peva“, „Balkan ekspres“, „Poslednji krug u Monci“, „Bure baruta“… Publika ga je volela u serijama i emisijama „Maksimetar“, „Obraz uz obraz“, „Otpisani“, „Povratak otpisanih“, „Balkan ekspres“, „Porodično blago“, „M(j)ešoviti brak“, „Ranjeni orao“… Poslednju ulogu odigrao je u filmu i TV seriji „Montevideo, vidimo se“.

Pozorišnu karijeru je započeo u „Bošku Buha“, zatim nastavio u BDP i Ateljeu 212, u kojem je od 1969. tumačio veliki broj uloga. Zauvek će ostati upamćena njegova rola u mjuziklu „Kosa“ gde tumači lik Bergera. U JDP 1996. godine igrao je u legendarnoj predstavi „Bure baruta“, u ulozi Đoreta.

Glumicu Milenu Dravić upoznao je 1969. godine na snimanju filma „Horoskop“. Venčali su se tajno, 1972. godine u pauzi tokom snimanja filma „Kako su se volele dve budale“. Kuma im je bila Seka Sablić. Važili su za najlepši par u Jugoslaviji.

„Sebi nikada nisam dozvolio da mislim da sam najbolji ili na neki način veliki. Mislim da je to svojstvo budala – verovati da si neko drugi!“ – Govorio je Dragan Nikolić, a bio je i ostao jedan od najvećih.

Bonus video: Slobodan Boda Ninković o odlasku u penziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare