Sećanje na autora najduže rečenice u srpskom jeziku: Omaž Bori Pekiću

Podeli:
Foto: Dom omladine Beograd

Veče posvećeno Borislavu Pekiću, povodom obeležavanja 30 godina od smrti velikana naše književnosti, biće održano u subotu 2. jula s početkom od 20.30 časova, kod spomenika Pekiću na Cvetnom trgu u Beogradu, saopštili su organizatori iz Doma omladine i Fondacije "Borislav Pekić" .

U programu, koji se održava na dan smrti književnika, učestvovaće Aleksandar Đukić (bas i glas) i Bojan Vulin (gitara i glas), koji će održati bluz koncert, potom glumac Petar Benčina, koji će pročitati tekst „Pekić o tome zašto je napisao Besnilo“, piščevu filozofiju na kojoj je zasnovan ovaj legendarni bestseler. Prisutnima će se obratiti i pišćeva kćerka, Aleksandra Pekić, koja će podeliti uspomene na svog oca, dok će uvodnu reč dati Goran Vesić.

Fondacija „Borislav Pekić“ će, takođe, pokloniti publici primerke Laguninog izdanja „Besnila“ i drugih piščevih naslova, s posvetom Aleksandre Pekić.

Borislav Pekić preminuo je, podsetimo, 2. jula 1992. u 62 godini. Iza sebe je ostavio knjige: "Vreme čuda, "Atlantida", "1999", "Besnilo", "Hodočašće Arsenija Njegovana", "Kako upokojiti vampira", "Zlatno runo" u sedam tomova.

Potpisao je radio drame, scenarije za filmove i brojne pozorišne komade, a jedan od njih - "Korešpodencija" odigran je u Ateljeu 212 više od 300 puta. Sa Đorđem Lebovićem pisao scenario za film "Valter brani Sarajevo”, a autor je predloška za "Dan četrnaesti" Zdravka Velimirovića, prvog jugoslovenskog ostvarenja koje je 1961. predstavljalo našu zemlju na Kanskom festivalu.

Ovenčan je brojnim nagradama, dela su mu prevođena na 14 jezika, a 1985. postao je dopisni član SANU.

I pored svih postignuća, uz ime Borislava Pekića najčešće se "lepi" opis da je autor najduže rečenice u srpskoj književnosti.

Bonus video: Beogradske adrese srpskih pisaca

Komentari

Vaš komentar