Dragoljub Zamurović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs/RTS

Predstavljanje reprezentativne monografije "Sećam se 2" Dragoljuba Zamurovića biće održano u utorak 13. februara u 18 časova u RTS Klubu gde će biti upriličeno i otvaranje izložbe fotografija autora.

O stvaralaštvu i višedecenijskom radu Dragoljuba Zamurovića na otvaranju će govoriti njegov kolega fotograf i prijatelj, Imre Sabo, i sam autor.

Izložba je svojevrsna retrospektiva fotografija ovoga stvaraoca iz monografije „Sećam se 2“. Foto-monografija sadrži 277 fotografija podeljenih u dve celine. Prvi deo sastoji se od niza priča iz autorovog života i najlepših fotografija iz njegovih foto-reportaža. Drugi deo ove monografije obuhvata 144 strane (veličina 29×23,5 cm) i 277 fotografija događaja koje je Dragoljub Zamurović snimao od devedesetih godina prošlog veka, počevši od tzv. „Antibirokratske revolucije“ i demonstracija protiv tadašnje vlasti, preko ratnih sukoba tokom raspada Jugoslacije, sankcija, inflacije, NATO bombardovanja, pa sve do najnovijih protesta u Srbiji. U opisu fotografija nalaze se autorovi lični utisci.

Foto: Dragoljub Zamurović

Dragoljub Zamurović (1947) završio je osnovne i postdiplomske studije iz oblasti arhitekture. Nakon toga je započeo karijeru profesionalnog foto-reportera 1979. g. u „Ilustrovanoj politici“. Nakon dve godine postaje stalno akreditovani foto-reporter u francuskoj agenciji „Gamma“. Zahvaljujući tom angažovanju njegove fotografije su objavljene u preko dvesta svetskih časopisa („Time“, „Life“, „The New York Times“, ,“Independent“ itd.). Autor je 18 foto-monografija.

Neke od njih su objavljene u Srbiji („Srbija, život i običaji“, „Vojvodina“, „Srbija, dunavski sliv“, „Moj Beograd“, „Sećam se“), a druge u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Italiji, Nemačkoj, Engleskoj, SAD, Japanu, Rusiji, Kazahstanu i Kanadi.

Foto: RTS

Dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, plaketa i diploma za svoje fotografije i foto-monografije. Za foto-monografiju „Sećam se“ Dragoljub Zamurović dobio je nagradu ULUPUDS-a na Sajmu knjiga u Beogradu 2023.

Izložba fotografija u RTS Klubu će biti otvorena do 29. februara.

Bonus video: Zamurović – Jedan glas može da odluči sve, ljudi iz ProGlasa nisu navijači 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar