Foto: Dragoljub Zamurović

Dva velika događaja povodom knjige "Sećam se 2" čuvenog fotoreportera Dragoljuba Zamurovića, održaće se 9. i 12. decembra u Beogradu i Kovinu.

Prvi je zakazan u subotu, 9. decembra u 18 časova u Prostoru “Miljenko Dereta”, Dobračina 55, u Beogradu, kada će biti organizovan razgovor sa autorom uz projekciju fotografija. A u utorak
12. decembra u 19 časova zakazano je otvaranje velike izložbe fotografija iz iste fotomonografije u Centru za kulturu Kovin.

Dragoljub Zamurović, Protest Srbija protiv nasilja Foto:N1

– U ovoj knjizi su najlepše i najinteresantnije fotografije iz svih fotoreportaža i monografija koje sam radio, kao i tekstovi o tome kako sam ih snimio i šta sam sve video i doživeo. Fotografije događaja tokom raspada Jugoslavije nalaze se u posebnoj knjizi, koja se zove “Sećam se 2“, rekao je Zamurović.

“… da nije sve tako idealno, otkrio sam već prilikom narednog leta, kada sam poleteo sa leve obale Dunava, preko puta Novih Banovaca.

Istovremeno smo se našli u vazduhu Džoni Nikolić, probni padobranac Vojske Srbije, sa svojim motornim paraglajderom, fotograf Milan Melka u motornom zmaju i ja. Trebalo je da oblete oko mene nekoliko krugova i snime me u novoj letilici. Sve je proticalo u najboljem redu sve dok nisam primetio da se vetar pojačao i da me nosi na desnu obalu, gde je toga dana bilo zabranjeno letenje zbog vojnih vežbi na Aerodromu Batajnica.

Okrenuo sam balon ka mestu poletanja i dao gas, ali jak vetar i dalje me je nosio ka desnoj obali. Pojačao sam gas maksimalno ne primećujući da se zbog toga zatvorio otvor kroz koji plamen ubacuje topli vazduh u balon i da je u tom trenutku spržen donji deo balona…”, odlomak je iz ovog uzbudljivog svedočanstva koje je rečju i slikom zabeležio Zamurović.

Zoran Lutovac, Dragoljub Zamurović Protest Srbija protiv nasilja Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Dragoljub Zamurović, stalno akreditovani fotoreporter francuske agencije GAMMA od 1987. do 2011. godine, prati i snima dešavanja u Jugoslaviji duže od tri decenije – od antibirokratske revolucije, ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu, sankcija, gladi i bede, rekordne inflacije, demonstracija protiv vlasti, bombardovanja, petog oktobra, hapšenja tadašnjeg predsednika… pa sve do današnjih protesta “Srbija protiv nasilja”. Nedavno je sve te fotografije i svoja zapažanja objavio u fotomonografiji “Sećam se 2” (izdavač je ULUPUDS).

Bonus video: Pijanista posle privođenja – Veštački sneg iznenadio nadležne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar