pozorište zrenjanin
Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine otvoren je danas u Narodnom pozorištu Toša Jovanović u Zrenjaninu. Foto: FoNet/Katarina Tomović

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine otvoren je danas u zrenjaninskom Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" pod sloganom "Epsko i dramsko".

Selektor festivala Slobodan Savić ocenio je da pandemija nije uticala na vidno smanjeni broj prijavljenih komada, ali je naveo da čak tri profesionalna pozorišta iz Vojvodine za 70. festival nisu prijavila nijednu predstavu, a da su samo tri vojvođanska pozorišta prijavila predstave za decu.

Slobodan Savić. Foto: Printscreen/YouTube/rts

„Nije problem samo nedostatak novca, mnogo veći je problem nepostojanja jasne koncepcije, tematskih estetskih kriterijuma i izbrušene promišljene repertoarske politike i u Srbiji i u Vojvodini, što uz bitne materijalne poteškoće dovodi do pada kvaliteta“, rekao je Savić agenciji FoNet.

U selekciji se našlo 12 komada u izvođenju devet vojvođanskih pozorišta, a tokom festivala će, osim u Zrenjaninu, predstave, zbog epidemiološke situacije, biti igrane na matičnim scenama i u Novom Sadu, Vršcu, Subotici i Somboru.

Festival traje do 26. aprila, a predstave će ocenjiavti tročlani žiri u kome su Vida Ognjenović, Miodrag Tabački i Predrag Momčilović.

Manifestacija se ove godine održava 70. put, s obzirom na to da je proslava jubileja prošle godine odložena zbog pandemije koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar