Džesi Ajzenberg Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Sarajevo je moj omiljeni grad na svetu, usliknuo je večeras američki glumac Džesi Ajzenberg primajući nagradu Počasno Srce Sarajeva.

Slavni njujorški glumac, dramski pisac, a od skora i reditelj Džesi Ajzenberg obeležio je četvrto veče 28. Sarajevo film festivala. U glavni grad BiH došao je kako bi predstavio svoj rediteljski debi „Nakon što spasiš svet“, ali i kako bi primio nagradu za doprinos filmu, s obzirom da je tokom karijere glumio u raznovrsnim naslovima, od nezavisnih, dramskih ostvarenja, do blokbastera, a proslavio se zahvaljujući ulozi u „Društvenoj mreži“ Dejvida Finčera.

Došavi ponovo u Sarajevo, čime je sebi ispunio želju da se vrati u ovaj grad, Džesi Ajzenberg se najpre prošetao crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta, razmenivši po koju reč i s novinarima, a i slikajući se s mlađanim obožavaocima, i dajući autograme.

– Ovo je moj omiljen grad i srećan sam što imam priliku da budem – rekao je Ajzenberg novinarima na crvenom tepihu, usput ih podsetivši da je bio u Sarajevu na nekoliko nedelja pre 12 godina, kao i da mu je želja da pokaže „taj zapanjujući grad“ svojoj supruzi i vidi koliko se promenio.

Džesi Ajzenberg Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

– Bio sam uzbuđen kada sam bio došao u Sarajevo kao turista, ali doći ovde sa filmom i još da budem nagrađen je stvarno divno.

Prisetio se i kratke „avanture“ u ovdašnjoj TV produkciji, s obzirom da je pre nekoliko godina bio specijalni gost u seriji „Žigosani u reketu“, naglasivši kako je do toga slučajno došlo. Naime, učinio je to iz ljubavi prema košarci, jer je prethodno posetio svog prijatelja producenta na snimanju.

Džesi Ajzenberg Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

– Dan pred snimanje napisali smo scenu u kojoj sam sin vlasnika američkog košarkaškog kluba, malo šašav lik… Ali volim košarku, bio sam tu i to je bio savršen spoj – kazao je glumac novinarima na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta, dok se nešto docnije „obreo“ tristotinak metara dalje, u Ljetnjem kinu Koka-kola.

Uoči projekcije glumčevog filmskog rediteljskog prvenca, ostvarenja „Nakon što spasiš svet“ Džesi Ajzenberg je izašao na scenu Ljetnjeg kina kako bi postao još jedan laureat Počasnog Srca Sarajeva za doprinos filmu.

Priznanje je, delujući krajnje stidljivo, čak i potrešeno primio iz ruku direktora Sarajevo film festivala Jovana Marjanovića, koji mu se zahvalio za sve što je uradio za svetsku kinematografiju. A nakon obaveznog slikanja s nagradom, priznao je publici, koja je ispunila prostor Letnjeg kina, kako fotografisanje i nije baš „najzabavnija stvar na svetu“, dodavši:

Džesi Ajzenberg Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

– Hvala što ste me ovako primili na Sarajevo film festivalu. Sarajevo je moj omiljeni grad na svetu! Tako sam dugo želeo ovde da se vratim. Imao sam čak i kupljenu avionsku kartu za mart 2020. godine, ali ceo svet se onda zatvorio. Tako sam uzbuđen što sam konačno, posle 12 godina, došao i počastvovan zbog ove nagrade – kazao je Džesi Ajzenberg, pozdravljen velikim aplauzom, a nije na kraju  mogao da ne primeti i ovo:

– Da sam znao da će biti ovoliko ljudi u otvorenom bioskopu, snimio bih bolji film!

Bonus video: Mads Mikelsen daje autograme u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar