Foto: Sarajevo film festival/Promo

U okviru Sarajevo film festivala od 13. do 20. avgusta biće održano i 15. izdanje programa Talents Sarajevo, najavili su organizatori i pozvali darovite filmske stvaraoce i filmske kritičare da se do 30. juna prijave za učešće.

Organizatori Sarajevo film festivala pozvali su talentovane filmadžije i filmske kritičare iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza da se prijave na 15. izdanje Talents Sarajevo, pod tematskim naslovom ‘Brave’ (Hrabro).

„Ovogodišnja tema problematizira činjenicu da ni svijet filma nije imun na razne oblike nejednakosti, diskriminacije i zloupotrebe moći. Ti mračni aspekti filmske industrije dugo su bili ignorisani, ili čak prećutno prihvaćeni kao njeni neizbežni i prirodni elementi. Dok mnoge filmadžije nastavljaju hrabro upozoravati na društvene probleme, sistemski problemi unutar same filmske industrije često ostaju izvan fokusa njihove kritike. Ovogodišnjim izdanjem Talents Sarajevo želi odati priznanje za hrabrost upravo onim filmadžijama i inicijativama koji su pokazali da su te dve kritike neodvojive, te su se suprotstavili zloupotrebi moći u svijetu filma“, saopštili su organizatori.

Program je pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom „Berlinale talents“, a izrastao je u regionalno mesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. i svojim 15. izdanjem, Talents Sarajevo nastavlja nuditi bogat izbor master časova, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija, kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica, navode organizatori.

Rok za prijave je 30. jun, a prijavni obrazac može se naći na sajtu Berlinale talentsa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar