Toni Tačer Foto: Nemanja Maraš/Promo

U Institutu za umetničku igru u Beogradu sledeće godine će biti pokrenut kurs koji će voditi tim slavnog belgijskog umetnika Jana Fabra, pod mentorstvom profesora Tonija Tačera iz Londona, a ideja je nastala tokom njihovog nedavnog boravka u Beogradu.

Tačer je direktor polsediplomskih studija koreografije na Triniti Laban konzervatorijumu u Londonu, a kurs u Institutu za umetničku igru biće namenjen igračima, koreografima i glumcima.

Ponovno Fabrovo gostovanje u Beogradu, nakon što je 2017. otvorio 51. Bitef festival sa 24-časovnom predstavom “Olimp”, objedinjeno je otvaranjem izložbe “Praznik malih prijatelja” u Narodnom muzeju u Beogradu, premijerom monodrame “Noćni pisac” 22. februara u izvođenju Slobodana Beštića u Narodnom pozorištu i objavljivanjem Fabrove treće knjige “Noćni dnevnik 1992-1998”, u prevodu Jelice Novaković Lopušine i izdanju Kulturnog centra Beograda u ediciji “Sam(a) svoj pokret”.

“Imati premijeru u jednom nacionalnom teatru, nacionalnom muzeju i nezavisne radionice mladih umetnika, i sve to u samo 72 sata, takvim impresivnim tempom mogu da se pohvale samo najimpozantnije svetske prestonice savremenog stvaralaštva kao što su Njujork, London, Berlin ili Tokio”, izjavio je Toni Tačer prilikom gostovanja u Beogradu.

Profesor Instituta za umetničku igru i vršilac dužnosti direktora Kulturnog centra Beograda Aleksandar Ilić, na čiji poziv je Tačer došao u Srbiju, za portal Nova.rs kaže da je saradnja sa Fabrom izuzetno značajna, te da je njegov uticaj na srpske umetnike bio vidljiv već nakon izvođenja “Olimpa”.

Studenti Instituta za umetničku igru, kako podseća Ilić, bili su uključeni u reperformanse i radionice, organizovane u okviru izložbe “Čistač” Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti, tako da su prošli posebnu vrstu edukacije i njen specifičan sistem, a sada ih očekuje novi izazov i Fabrov univerzum.

“Jan Fabr ima svoja utvrđena pravila vezana za teatar, igru, performans i prepoznatljivu stvarnost. Studenti će morati da prođu određenu fizičku praksu. Marina Abramović nas je izazvala da preispitamo svoje granice, svoje mogućnosti tolerancije i ono što nas boli. Fabr nas izaziva da se da preispitujemo sopstvenu ličnost, da se bavimo snovima i strahovima”, primetio je Ilić.

Ilić je najavio i da će se glumac Narodnog pozorišta u Beogradu Slobodan Beštić uskoro pridružiti trupi slavnog belgijskog umetnika i da ga od ove sezone očekuju projekti sa Fabrovim timom.