Foto: Johnny Dalla Libera / SGP / Profimedia

Mlada makedonska glumica Sara Klimoska, koja u "Senkama nad Balkanom" tumači lik Makedonke Jane, priča za portal Nova.rs o radu na seriji i oduševljenju koje je doživela kada je shvatila da ima scenu sa svojim idolom – Vesnom Trivalić.

U drugoj sezoni „Senki nad Balkanom“, koja je od juče dostupna za besplatno gledanje na našem sajtu, Sara Klimoska igra Janu, mladu Makedonku koja ulazi u nežnu, mladalačku ljubavnu vezu sa dečkom iz Srbije.

– Glumac Petar Mirčevski (koji u „Senkama“ igra Krumeta), sa kojim sam pre toga radila film, preporučio me je Bjelogrliću. Došla sam na audiciju i rešili su da mogu da prođem kao sedamnaestogodišnjakinja (smeh), i tako… sve je bilo slučajno – objašnjava nam ova simatična, neposredna i pozitivna 25-godišnjakinja.

Sara Klimovksa na Festu/Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Na snimanju je upoznala i svog idola, takođe slučajno, što nam je ispričala kao anegdotu.

– Moram da vam priznam, od kad sam bila mala volela sam Vesnu Trivalić. U početku nisam znala da snimam sa njom „Senke“. I, jedno jutro, u šminkernici, bila sam pospana i nisam obraćala pažnju ko je do mene, ta osoba se okrene ka meni, i kaže: Ti si makedonska glumica? Ja se okrenem ka njoj, da odgovorim, i u momentu se uspaničim! Gledam – Vesna Trivalić! Shvatam da treba da igram sa njom! Jeste bila samo jedna, kratka scena, ali mi je to bilo kao ostvarenje sna – u dahu nam priča Sara.

Vesna Trivalić u seriji „Senke nad Balkanom“, Foto: Promo/Aleksandar Letić

Na pitanje kako je odlučila da postane glumica, iskreno je prokomentarisala, više za sebe, „to je tako neinspirativna priča“, a potom nastavila:

– Pre toga sam bila balerina i htela sam da idem na muzičku akademiju, a onda me je sestra pitala, zašto ne odem na dramsku. Rekla sam, okej, probaću, mada nisam imala ideju šta ću ja tamo. Ali, tokom pripremnih časova za fakultet zaljubila sam se u sve što smo tamo radili i na kraju sam preventivno plakala u slučaju da nisam prošla prijemni. Tokom studiranja sam u svemu tome pronašla smisao i shvatila kako sve ono što imam, kao emociju i kao misao, mogu da prenesem preko pozorišta i filma – ističe Jana.

Glumica je bila gošća Beograda na 48. Festu gde je srpskoj publici premijerno predstavila film „Vrba“ u režiji Milča Mančevskog.

„Vrba“ prati dve priče, jednu iz 17. veka, jednu iz 21, i tri žene koje se, uprkos ovoj vremenskoj distanci, bore sa istim stvarima: tradicijom, odanošću, trudnoćom i uspostavljanjem kontrole nad svojim telom.

Sara igra Donku, devojku iz 17. veka koje se otac odriče jer je izabrala momka bez njegovog blagoslova, međutim, iako se izborila da živi sa onim koga voli, u njihovom odnosu dolazi do novih problema – neplodnosti.

A u tim vremenima za neplodnost je uvek bila kriva žena.

– Čim sam pročitala scenario, rekla sam da je to feministički film, jer u vreme u kojem vlada duboki patrijarhat, moja junakinja odlučuje šta će da radi sa sobom i svojim telom, odlučuje da ona vuče konce i „vodi“ svog muškarca – ističe Sara.

Sara Klimoska u filmu „Vrba“, Foto: Promo

Lik Donke je, kaže, krojila najviše po intuiciji, jer em nije imala mnogo referenci o ruralnom životu iz tih vremena, em još nije iskusila majčinstvo, ali se trudila da je prikaže što je autentičnije moguće.

Sara bi ove godine trebalo da ima još tri premijere, „sve su to uloge mladih devojaka, tinejdžerki“, u filmovima raznih žanrova: „jedan je mešavina horora i magičnog realizma, drugi se bavi istraživanjem seksualnosti kod mladih, a treći je, opet, povezan sa majčinstvom i pitanjem šta da radi žena kad ne može da ima dete“.

– Još smo mi na Balkanu konzervativno društvo i postoji stigma abortusa, ljudi protestuju protiv toga, ali to ne želim da komentarišem. Moja generacija se menja i ima otvoreniji pristup prema činjenici da žene treba same da odluče šta će da rade sa svojim telom – zaključuje Sara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar