Vladimir Kostić, predsednik SANU. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Neprihvatljivo je prozivanje članova SANU da se pojedinačno izjašnjavaju o problemu Kosova i Metohije, ocenio je Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti reagujući tako na poziv književnika i akademika Matije Bećkovića da je neophodno je da se ova institucija zvanično izjasni i "u ovom presudnom času" i saopšti svoj stav,

„U jeku napada na predsednika SANU Vladimira Kostića i pojedine članove ove institucije, rukovodeća tela, pa i instituciju u celini, pokrenuti delom i od nekolicine akademika koji su propustili da iskoriste proceduralne mogućnosti u samoj kući ili nisu bili zadovoljni izjašnjavanjem akademika, velika većina članova SANU je osetila potrebu da se, u svojim odeljenjima, ovim povodom oglasi“, navodi se u saopštenju Izvršnog odbora SANU.

Dodatno se obrazlaže da „tekstovi koje su gotovo sva odeljenja zvanično uputila Predsedništvu i Izvršnom odboru, a u nekim slučajevima i svim članovima SANU, imaju dva zajednička imenitelja“. To je najpre da se pravo na lično mišljenje, kao i na njegovo izražavanje, nikome ne može uskratiti. A drugo jeste da je „neprikladno i neprihvatljivo prozivanje članova SANU da se pojedinačno izjašnjavaju po principu `da ili ne` na pitanje koje predlagač samog postupka postavlja“, dodaje se u saopštenju Izvršnog odbora SANU.

Time se aludira na video apel akademika Matije Bećkovića koji je pozvao da je „neophodno da se Srpska akademija nauka i umetnosti i svi njeni članovi izjasne i saopšte svoj stav o najaktuelnijem i najvažnijem pitanju Srbije i srpske nacije – Kosovu i Metohiji“. Književnik i akademik je pre desetak dana ocenio da izjava predsednika SANU Vladimira Kostića da KiM ne pripada Srbiji de fakto i de jure „njegovo lično mišljenje na koje ima pravo, ali i da mišljenje predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti ne može biti lično“.

Bećković je ocenio da je to mišljenje „proizvelo nedoumice oko toga šta je stav SANU o KiM“, dodavši:

„Da bismo bili načisto, neophodno je da se Srpska akademija nauka i umetnosti zvanično izjasni i u ovom presudnom času – onlajn i oflajn saopšti svoj stav, odnosno da se izjasne svi njeni članovi – jer su se predsedništvo i njen izvršni odbor već nemušto izjasnili. Ako to ne učini Odeljenje književnog jezika ne bi smelo da ćuti i javnost ostavi bez svog jasnog i nedvosmislenog odgovora“, zaključio je Matija Bećković

Međutim, Izvršni odbor ove institucije podseća da su članovi SANU, u dugom nizu godina, bili potpuno slobodni da se izjašnjavaju o problemu Kosova i Metohije na najrazličitije načine i dodaje:

„Mnogi su tu mogućnost iskoristili i koriste je, da bi ih neko ko to nije uočio prozivao da svoje prethodno obrazložene stavove ukratko ponove po njegovom diktatu“.

Ogromna većina akademika, kako navode u reakciji, dala je podršku Predsedništvu, Izvršnom odboru i predsedniku SANU da nastave sa radom i ukazala da je neprihvatljiva atmosfera koja se kreira u delu javnosti da se problem KiM velikim delom prelama baš u SANU, koja kao da postaje nekakva paradigma za rešavanje čitavog ovog problema.

„To jednostavno nije tačno: radi se o problemu koji niti je generisan uz učešće SANU, niti je ona ikada bila zvanično pozivana da učestvuje u njegovom rešavanju. Akademija za to nema ni formalne mogućnosti, ni ovlašćenja“, podseća Izvršni odbor ove institucije i pita šta bi bio smisao učešća ukoliko je suština u pitanju na koje se od članova SANU traže pojedinačni odgovori.

Podsećaju i da SANU kao institucija, uključujući i većinu njenih instituta, već decenijama i danas, daje i nudi sakupljeni i istraženi materijal, publikuje podatke, mišljenja i analize zasnovane na naučnoj i umetničkoj istini.

„Njen zadatak upravo i jeste da se, kroz neprekinute oblike ovako konkretnog delovanja, naučno argumentovanog, bori za sve ono što je oteto na Kosovu i Metohiji i za sve naše tamošnje sunarodnike. I to neće prestati da radi“, zaključuje se u saopštenju SANU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare