Portret Igumana Njeguša, Vlah Bukovac Foto: Promo/SANU

Izložba "Vlaho Bukovac - slikarstvo neprolazne lepote", koja je otvorena u Galeriji SANU do 28. marta, dopunjena je izuzetno vrednim uljem na platnu "Portret igumana Neofita Njeguša", saopšteno je iz Srpske akademije nauka i umetnosti.

Zalaganjem njegovog preosveštenstva episkopa dalmatinskog gospodina Nikodima, postavka u Galeriji SANU obogaćena je slikom „Portret igumana Neofita Njeguša“. Ovo ulje na platnu nastalo je 1884. godine za vreme putovanja slikara Vlaha Bukovca po Dalmaciji. Slika je vlasništvo Manastira Krke kod Kistanja.

Zaslugom Konzervatorske odeljenja Galerije Matice srpske, portret igumana Neofita, 136 godina od svog nastanka, ponovo je zasijao u svojoj punoj lepoti, precizira se u saopštenju Galerije SANU.

Podsetimo, posle dvogodišnjih priprema izložba „Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote“ otvorena je pred kraj 2020. Postavka čiji je autor Igor Borozan ima za cilj da osvetli značaj Bukovčevog delovanja u srpskoj kulturnoj sredini. Izložene slike nastale su u periodu od 1878. do 1922. godine, a postavka je pretežno zasnovana na Bukovčevim delima iz domaćih umetničkih zbirki.

Vlaho Bukovac je izabran za dopisnog člana Srpskog učenog društva 1884, za počasnog člana Srpske kraljevske akademije (SKA) 1892, a za redovnog člana SKA 1905. godine, a slikao je portrete, vladarske portrete, aktove i žanr scene. Bio je omiljeni slikar srpskog dvora, a stvarao je portrete članova dinastija Obrenović i Karađorđević.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar