Foto: Privatna arhiva

Sanja Domazet laureat je nagrade za književni putopis "Ljubomir P. Nenadović" za roman "Na kafi kod Šekspira".

Žiri u sastavu prof. dr Radivoje Mikić, predsednik, i prof. dr Mihajlo Pantić i Vladimir Šekularac, bibliotekar savetnik, članovi, na sednici održanoj 5. septembra, jednoglasno je doneo odluku da nagradu „Ljubomir P. Nenadović“ za najbolji putopis na srpskom jeziku u sezoni 2021/2022. godine dodeli Sanji Domazet za knjigu „Na kafi kod Šekspira“, objavljenu u izdanju JP „Službeni glasnik“ Beograd.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo, organizator manifestacije „Ljubini dani“, nagradu će uručiti 22. septembra, na svečanosti koju tim povodom organizuje u Brankovini, u porti Crkve Svetih Arhangela, zadužbini Nenadovića.

Sanja Domazet Foto: Privatna arhiva

– Evo knjige o putovanjima koja, baš kao i sreća, nema svoju algebru, ali ima magiju – vrtoglavicu, poput ruleta. Danas, kada čovek dobija svet gotov za upotrebu, pred nama su priče o hodočašću u magične kuće gde su se rađali, bivali, umirali oni koji su menjali istoriju postojanja na ovoj grešnoj zemlji, spis o svetim domovima gde su živeli Šekspir, Rembrant, Betoven, Mocart, Hundertvaser, Tutankamon, Van Gog, Mone, Diras, Jursenar, Romen Gari, Milena Barili, Andrić, Dučić, Ljuba Popović… – piše u opisu izdavača.

Knjiga „Na kafi kod Šekspira“ otkriva, kako poručuju, krvno srodstvo koje postoji između prostora, predmeta i duhova velikih ljudi što još uvek lutaju odajama svojih domova, odgonetajući saglasja između genija i mesta gde su sanjali odvažne snove. Na kafi kod Šekspira je delo napisano u slavu putovanja u dublje, eteričnije svetove kuća onih koji su promenili sudbinu sveta, ispili je do poslednje kapi, znajući da je „svaki protraćen trenutak, iscurela krv bogova“.

Bonus video: Vida Ognjenović na promociji knjige Žarka Lauševića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar