Foto: Jakov Simović

Prodajna izložba studenata Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru (IUNP), departmana za umjetnost otvorena je u galeriji Kvart, saopšteno je iz ove institucije.

Beogradskoj publici svoje radove predstavlja 35 studenata iz Novog Pazara, precizira se u saopštenju.

Iako je uvrežena slika sandžačke regije kao kulturno zapuštene provincije na marginama savremenih umetničkih procesa postavka u Kvartu, otvorena preksinoć, svedočanstvo je toga da brojni mladi stvaraoci kroz svoju umetničku delatnost i aktivizam menjaju tu sliku. 

Foto: Jakov Simović

– To je mesto gde se sreću istorija i savremenost, istok i zapad sa svojim civilizacijskim nasleđem i vrednostima i gde se na nacionalnu i versku izmešanost gleda kao na pozitivan potencijal i vrednost sa kojom se živi. Univerzitet je u svoje temelje ugradio internacionalizam kao branu svakom lokalizmu, otvorenost i povezivanje nasuprot svakom zatvaranju dok se svojim isturenim odeljenjima umrežio u širi prostor akademske zajednice doprinoseći Novom Pazaru kao respektabilnom univerzitetskom i kulturnom centru – istakao je preksinoć na otvaranju izložbe Samir Ljajić, rukovodilac departmana za umjetnost na IUNP.

Samir Ljajić i Maja Turkov Foto: Jakov Simović

Postavka u beogradskoj galeriji deo je nastojanja CWP grupe da podrži osnaživanje i razvoj zajednica u kojima razvija svoje projekte obnovljivih izvora energije. 

Izložba je rezultat saradnje IUNP i CWP, a podržale su je Umetnička inicijativa KvART BW i Galerija ŠTAB.

Bonus video: Priča o Urošu Prediću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar