„Samo za tvoje oči“, šta je kralj Milan pisao sinu Aleksandru

Podeli:
Pismo Milana Obrenovića sinu Aleksandru, Foto:Muzej knjige i putovanja

Pronađeno je 27 stranica do sada nepoznatih pisama kralja Milana Obrenovića sinu Aleksandru Obrenoviću, od kojih su mnoga označena sa "u strogom poverenju, samo za tvoje oči" i koja će, prema rečima predsednika Udruženja "Adligat" Viktora Lazića, "promeniti pogled na srpsku istoriju".

„Otac sina, bivši kralj sadašnjeg kralja, podučava kako da vlada, daje mu informacije kako da tajno nabavlja naoružanje, a to je delom oružje koje će kasnije proslaviti srpsku vojsku u balkanskim i u Prvom svetskom ratu. Kralj Milan piše iz Beča 1897. godine, na izvanrednom francuskom jeziku. Zanimljivo je da na jednom mestu bivši kralj predviđa skoru propast Srbije, a povremeno i oštro kritikuje ponašanje kraljice Natalije i Nikole Pašića“, kaže Lazić.

Prema rečima predsednika „Adligata“, Milan Obrenović u pismima čak i ismeva Nataliju i Pašića i naziva ih „Sveta Natalija“ i „Sveti Pašić“.

„Suština je da se bavi političko-državnim programom, pitanjem Makedonije, tajnom nabavkom oružja, odnosom sa Rusijom“, dodaje Lazić u izjavi za portal Nova.rs.

Zamenik upravnika Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ Adam Sofronijević bio je koordinator nabavke pisama i zadužen je za njihovu digitalizaciju.

„Pisma su nabavljena van zemlje, usred pandemije, pa je bio pravi podvig sprovesti ovakvu akciju. Zahvaljujemo Milošu Jankoviću i Stevanki Češljarov koji su pravovremeno, u doba najveće krize, pružili neophodnu podršku da ova pisma stignu u zemlju. Sada je na redu njihova digitalizacija, a planiramo i da uradimo digitalni model i prepoznavanje rukopisa kralja Milana na osnovu teksta ovih pisama. To znači da će svaki sledeći kraljev rukopis računari moći automatski da prepoznaju među stotinama hiljada različitih stranica, čak iako ne postoji drugi dokaz da se zaista radi o kraljevom rukopisu. Sa naučne tačke gledišta, već samo to ovim pismima daje ogroman značaj“, naglašava Sofronijević.

Šef Katedre za istoriju srpskog naroda u novom veku Filozofskog fakulteta u Beogradu Suzana Rajić naglašava da su „pisma od prvorazrednog značaja“.

„Svakako će uticati na poimanje srpske istorije krajem XIX veka i na to kako doživljavamo kralja Milana. Pisma su nepoznata i autentična. Velika je stvar što su sada dostupna javnosti. U njima kralj Milan izlaže čitav državno-politički program svom sinu, podučava ga kako bi trebalo da postupa u vladanju, otkriva mu tajne koje je saznao u vladarskim i diplomatskim krugovima Beča i savetuje ga kako da naoruža Srbiju pred velike promene koje dolaze u Evropi“, objašnjava Rajić.

Kralj Milan Obrenović, Foto: Muzej knjige i putovanja

Pisma se nalaze u Kutku porodice Obrenović koji je napravljen u Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“.

U „Adligatu“ planiraju, kako kažu, da se obrate naučnim institucijama u zemlji kako bi pisma dobila naučnu obradu i ušla u korpus znanja našeg naroda o sopstvenoj prošlosti.

Planirano je i njihovo objavljivanje u formi monografije.

U Kutku porodice Obrenović mogu se videti gardarober i toaletni sto sa stolicama kraljice Natalije Obrenović, prvi poznati rukopis petogodišnjeg kneza Mihaila Obrenovića i knjige iz kneževe lične biblioteke, štap kralja Milana i mnogi drugi predmeti.

Komentari

Vaš komentar