Foto: printscreen/RTS ZA SVA VREMENA; EPA/GEORG WENDT

U stotinama sati džez bisera koje nam je ostavio njegov čudesni, uzbudljiv i divan umetnički život nastavlja da živi da nama, kaže za Nova.rs Vojislav Pantić o Dušku Gojkoviću, koji je preminuo danas u 92. godini.

Smrt našeg čuvenog trubača Duška Gojkovića, pogodila je brojne ljubitelje džeza i dobre muzike, a među njima je i naš poznati džez kritičar Vojislav Pantić.

– Bio je pravi džezer. Obožavao je dobro vino, pušio i voleo ćevape, šalio se i privatno i javno, gospodski i šmekerski, kakvim su ga napravili Balkan, Njujork i Minhen.

Pantić dodaje da Duškov umetnički doprinos džezu čine tri osnovna toka.

– Odrastao je uz bibap, primio je vatru ovog džez stila od neposrednih stvaralaca, Dizija i Geca, ostajući mu privržen do kraja – kao verovatno poslednji čuvar vatre koja je u vreme njegove mladosti rasplamsala džez. Zahvaljujući Majlsu i Četu, kolegama po instrumentu i velikim uzorima, stekao je osećaj za lirsku svirku – njegove balade čine da najdublje volite i najžešće plačete opisujući bliski susret pomešanih osećanja, baš kakav je i sam život.

Gojković je, kako kaže Pantić,  „uz Lalu Kovačeva stvorio i svetu izložio balkanski džez, jedini autentični džez pravac sa naših prostora“.

– Bapere je na Swinging Macedonia učio sevdasima i starogradskim biserima, a od vranjskih cigana preuzeo sreću i tugu čočeka. Od Jajca do Beograda, i od Doboja do Skoplja, sa njiva Panonije i proplanaka Šumadije, hranio se muzikom rodnog kraja da bi oblikovao remek-delo, Skice Jugoslavije, sa kojim je otišao u večnost.

Džez trubač, kompozitor, aranžer i dirigent Duško Gojković preminuo je u Minhenu u 92. godini.

Bonus video: Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare