Jon Fosse Foto:BORIS ROESSLER / AFP / Profimedia

Novi Frenzen, eseji Čarlsa Simića, poslednja knjiga Roberta Bolanja, popularni Bakman, aktuelni Jun Fose, knjiga o Lars fon Triru… I još svašta nešto od novih naslova nećemo videti na Sajmu knjiga koji je otkazan, ali zato hoćemo u knjižarama, ali i kod nas na portalu. Danas predstavljamo izdanja kuće Blum.

Domaće izdavačke kuće su za Nova.rs poslale po tri naslova knjiga koje su im bili favoriti za Sajam knjiga kojeg ipak neće biti.

Mi ćemo ih svakodnevno objavljivati na portalu da bi našim čitaocima pomogli u izboru prave literature za ovu jesen. Danas predstavljamo izdavačku kuću Blum i njihova tri predloga.

“Melanholija” Jun Fose

Knjiga Melanholija Foto: Promo

Svakako najznačajnije ovogodišnje Blumovo izdanje, u prevodu Radoša Kosovića. Fose se smatra jednim od najznačajnijih i najnagrađivanijih živih pisaca na svetskoj književnoj sceni, a ove godine je ušao i u najuži izbor za Nobelovu nagradu, koju bi svakako u jednom trenutku svoje karijere trebalo i da dobije. Melanholija se smatra njegovim najuspelijim romanom i savremenim klasikom svetske književnosti, u kome je tematizovao tragičnu sudbinu Laša Herterviga, čuvenog norveškog pejzažiste iz 19. veka, delikatnog mentalnog zdravlja i senzibiliteta.

“Turčin šahista” Aleksandar Šurbatović

Foto: Promo

S kraja 18. veka, austrougarski inžinjer Fon Kempelen konstruisao je prvi šahovski automat koji je mogao da parira najboljim svetskim igračima onog doba, što će zaokupiti pažnju ne samo svetske naučne zajednice već i običnog sveta. Da li je Turčin uzvišeno naučno dostignuće, neverovatno vešta prevara ili je možda u pitanju nešto sasvim drugo? Roman otvara nekoliko egzistencijalnih pitanja bliskih savremenom čitaocu: šta je to što suštinski konstituiše živo, misleće biće i koje su granice veštačke inteligencije? Ovo je roman baziran na istinitim događajima.

“Dvostruki portret” Agneta Pleijel

Foto: Promo

Roman govori o susretu kultnog slikara Oskara Kokoške i kraljice krimi-romana Agate Kristi, od koje je samo još Šekspir prodao više knjiga. U šest slikarskih sesija, koliko je bilo potrebno da nastane čuveni Kokoškin portret Agate Kristi, njih dvoje se polako upoznaju i zbližavaju kroz razgovore o ljubavi, smrti, umetnosti, otkrivajući svoje strahove i davno pokopane uspomene. Roman, u prevodu Zorice Kovačpević, predstavlja fikcijsku nadogradnju istorijskih događaja.

Bonus video: Glumac Vilijam Šatner u svemiru, kapetan Kirk iz Zvezdanih staza