Radovan Beli Marković Foto:E-Stock/Srđan Veljović

Uz zvuke pesama "Tamo daleko" i "Ide Mile lajkovačkom prugom", na večni počinak ispraćen je danas, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Lajkovcu, književnik Radovan Beli Marković.

Opelo na groblju služilo je sedam sveštenika, a prethodno je u punoj sali Kulturnog centra „Hadži Ruvim“ održan komemorativni skup, kojem je prisustvovao i izaslanik predsednika Republike, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Opraštajući se od velikog srpskog književnika, Vulin je istakao da za razliku od ljudi koji ostavljaju iza sebe pretke i domovinu, Beli Marković to nije učinio, već je ponosno čuvao svoje korene, izabravši da ostane tamo gde se i rodio.

„Otišao je Beli, ali ne mnogo daleko. Otišao je u svet koji je sam izmaštao, sam napravio, sam stvorio. Otišao u svet koji je pravio sebi po sebi, za sebe, ali i za nas. A kako drugačije potomak kolubarskih pobednika može da ode? Nego dostojanstveno, tiho, mirno, ali opet toliko glasno, da se probudimo usred noći sa osećajem gubitka, sa osećajem praznine“, rekao je Vulin.

„Kažu umniji, načitaniji, da je nacija zajednica jezika. Zato danas ja saučešće ne izjavljujem samo porodici, ne samo vama, nego i zemljacima, svakom onom ko govori srpski jezik, svakom onom ko misli srpski, svakom onom ko se ponosi ovim našim jezikom i pismom, jer gubitak je svakog od nas“, kazao je Vulin.

Književnik Radovan Beli Marković preminuo je u sredu u 75. godini.

Bonus video:

Beogradske adrese srpskih pisaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar