Muzej afričke umetnosti Foto:Shutterstock(ValentinaPopovic

Muzej afričke umetnosti više nije pod "gradskom kapom", već je prešlo na "republičku kasu", nakon što su predlog Ministarstva kulture aminovali Vlada Srbije i Grad Beograd.

Gradsko veće grada Beograda donelo je odluku o prenosu osnivačkih prava Beograda nad Muzejom afričke umetnosti na Republiku.

U odluci, koja je dostupna na sajtu Skupštine grada, navodi se da Grad Beograd prenosi, bez naknade, sva osnivačka prava, obaveze i odgovornosti koje kao osnivač ima nad Muzejom afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara sa sedištem u Beogradu, ulica Andre Nikolića broj 14, na Republiku Srbiju.

Takođe i da je Grad Beograd saglasan da Republika Srbija preuzme sva osnivačka prava i obaveze koja se ovom odlukom prenose, kao i da se upiše kao osnivač Muzeja u Registru ustanova kulture.

Odluka, kako se napominje, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom listu grada Beograda“, a odluku je prekjuče usvojila Skupština grada.

Promena osnivača, kako je za Nova.rs istakla direktorka Muzeja afričke umetnosti Marija Aleksić, neće doneti neke drastične promene u radu ove institucije:

– Veujem da to neće doneti neke drastne promene. Nastavljamo i u narednoj godini s našim planom i programom. Verujem da promena osnivača ne donosi prevelike novitete. Ali, nadam se da će nam vidljivost i međunarodna saradnja sada biti veća – kazala je Marija Aleksić za naš sajt, podsetivši da je Muzej afričke umetnosti proteklih godina imao odličnu saradnju s afričkim zemljama, a pogotovo prošle kada se obeležavalo šest decenija od nastanka Pokreta nesvrstanih.

– Verujem da će ovo biti samo plus i zamajac za dalje. Mi u Muzeju nastavljamo da radimo normalno, a važno nam je da imamo podršku. Ostaje još otvoreno pitanje rekonstrukcije, pošto je to bilo u planu za 2023. godinu. Rekonstrukcija se planira več nekoliko godina, a u međuvremenu je urađenno i usvojeno rešenje rekonstrukcije – objasnila je direktorka Muzeja afričke umetnosti, poručivši za kraj kako se nada da će promena osnivača „biti korak unapred“.

Foto: Muzej afričke umetnosti/Promo/Marija Piroški

U obrazloženju ovakve odluke naglašava se da je Statutom grada Beograda propisano da Skupština grada Beograda, između ostalog, osniva ustanove i vrši nadzor nad njihovim radom, kao i da imenuje i razrešava upravni i nadzorni odbor ustanove, direktora ustanove i vrši druga prava osnivača.

Razlozi za donošenje ove odluke sadržani su u potrebi prenosa osnivačkih prava Grada Beograda nad Muzejom afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara na Republiku Srbiju.

Podseća se da je Muzej afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara nastao zahvaljujući Vedi i dr Zdravku Pečaru koji su svoju zbirku afričke umetnosti poklonili Gradu Beogradu ugovorom o poklonu 27. februara 1974. godine. Muzej je osnovan Rešenjem o osnivanju Muzeja afričke umetnosti u Beogradu, koje je donela Skupština grada Beograda dana 5. jula 1978. godine, radi obavljanja delatnosti u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd.

Pogrebni hram kralјice Hatšepsut, Dolina kralјeva Izvor: Foto-dokumentacije Muzej afričke umetnosti

Delatnost Muzeja čine poslovi: prikupljanje, čuvanje i izlaganje artefakata afričke kulture i umetnosti; predlaganje i utvrđivanje kulturnih dobara afričkih naroda; prikupljanje, sređivanje, čuvanje, održavanje i korišćenje kulturnih dobara afričkih naroda; popularisanje i širenje znanja o tradicionalnom i savremenom kulturnom i umetničkom stvaralaštvu Afrike, i afričke dijaspore; podsticanje, vrednovanje i razumevanje umetnosti, istorije i nasleđa Afrike i razvijanje poštovanja za Afriku, njene narode, i za uticaj afričkog stvaralaštva na svetsku umetnost; razvijanje svesti o kulturnom diverzitetu otvarajući prostor za multikulturalni dijalog između zajednica; prezentacija i popularisanje umetnosti Afrike i afričke dijaspore izlaganjem, izdavanjem publikacija, upoznavanjem sa muzikom, folklorom, nakitom, tekstilom, oružjem i oruđem za rad, prikazivanjem filmova, video materijala, slajdova, predavanjima i kroz druge oblike realizacije delatnosti Muzeja.

Muzej je posvećen istraživanju i predstavljanju umetnosti Afrike, njene kulture i doprinosa umetničkoj baštini sveta; Muzej predstavlja tradicionalnu i savremenu kulturu i umetnost afričkog kontinenta i kulturu i umetnost afričke dijaspore – u Srbiji, regionu i svetu i, na taj način, ostvaruje značajan doprinos u širenju i negovanju kulturnih veza, u promovisanju principa multikulturalnosti i kulturne raznolikosti, u ukazivanju na značaj afričkog i, uopšte, neevropskog kulturnog i umetničkog nasleđa. Predstavljanje kulturnog nasleđa Afrike ostvaruje se kroz edukativnu, naučno-istraživačku, umetničku delatnost odnosno kroz različite programe izložbe, predavanja, filmske i video projekcije, likovne i muzičke radionice…. Izdavačka delatnost Muzeja obuhvata kataloge izložbi i stručne monografije.

Elija Šivuhamba – O bogo moj, zagovornici rata, 2020. Foto: Vilem Vrej © Muzej afričke umetnosti, Beograd

Značajni reprezentativni primerci afričke umetnosti čine stalnu postavku Muzeja, a Muzej priređuje i tematske izložbe koje obuhvataju najvažnije segmente tradicionalne i savremene afričke umetnosti. Iako su u zbirkama zastupljeni uglavnom eksponati iz zapadne Afrike, Muzej raznovrsnim aktivnostima prikazuje i druge regione: severnu, istočnu, centralnu i južnu Afriku. Muzej čuva i vredne arhivske materijale fotografije, fono, video i filmske snimke.

Erik Šnak, Na ivici, 1997. , Foto: Vilem Vrej © Muzej afričke umetnosti, Beograd

Čitav proces transformacije osnivača ove institucije potekao je od Ministarstva kulture. Naime, to ministarstvo je pokrenulo inicijativu da Republika Srbija preuzme od Grada Beograda osnivačka prava nad Muzejom afričke umetnosti zbirka Vede i dr Zdravka Pečara.

Polazeći od te inicijative, i predloga Ministarstva kulture, Vlada Republike Srbije donela je 1. decembra 2022. Zaključak 05 kojim se saglasila s inicijativom da Republika Srbija preuzme osnivačka prava nad Muzejom afričke umetnosti – zbirka Vede i dr Zdravka Pečara. U cilju sprovođenja Zaključka Vlade Republike Srbije bilo je neophodno Grad Beograd donese Odluku o prenosu osnivačkih prava na Republiku Srbiju.

Maja Gojković Foto: Goran Zlatković/Ministarstvo kulture i informisanja

Potom je kabinetu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića stigao dopis iz Ministarstva kulture, koje je potpisala Maja Gojković, u kome stoji da je „Vlada Republike Srbije je donela Zaključak Broj 05 od 1. decembra 2022. kojim je saglasna sa inicijativom Ministarstva kulture da preuzme osnivačka prava nad Muzejom afričke umetnosti zbirka Vede i dr Zdravka Pečara“.

Bonus video: Ponovo radi muzej

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare