Foto:promo

Festival italijansko-srpskog filma biće otvoren večeras u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom ostvarenja "Ružne bajke" i trajaće do 22. septembra.

Festival koji ima za cilj promociju mladih italijanskih i srpskih autora i predstavlja mesto susreta autora, producenata, distributera, novinara i glumaca iz filmske industrije predstavljen je na pres konferenciji u Ambasadi Italije u Beogradu, na kojoj su govorili Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji, Gabrijela Karluči, umetnička direktorka festivala , Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke,  Roberto Činkota, direktor Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i Anđelka Janković, predstavnica Lervolino Studios. 

Biković putem video bima govori na pres konferenciji Foto:Irena Nuhanovic

U susret sa medijima putem video linka uključio se i glumac Miloš Biković koji je najavio saradnju u okviru prve italijansko-srpsko-španske koprodukcije, u filmu „Trideset godina mlađi“. 

Brojni italijanski i srpski gosti učestvovaće na festivalu, koji počinje večeras u 20.15 u Jugoslovenskoj kinoteci projekcijom filma „Ružne bajke (2020) u režiji Damjana D’Inočenca i Fabija D’Inočenca koji je osvojio nagradu za najbolji scenario na Filmskom festivalu u Berlinu 2020. godine i pet nagrada „David di Donatello“, saopšteno je na pres konferenciji.

Foto:Irena Nuhanovic

U narednim danima uslediće projekcije italijanskih filmova – najpre ostvarenja „Ja i Anđela (2021) Herberta Simonea Paranjanija kome je ovo svetska premijera u bioskopima, potom „Burako, fatalna igra karata“ (2019) Đulijane Gambe, „Nur“ (2019) Mauricija Zakara, „Hteo sam da se sakrijem“ (2020) Đorđa Diritija, „Očenaš“ (2020) Klaudija Nočea.

Na programu je i svetska premijera filma „Edi i Sani“ (2021) u režiji Dezmonda Deveniša.

Biće prikazano i šest filmova novije srpske produkcije: „Moj jutarnji smeh“ (2019) Marka Đorđevića, „Telenovela sivo u koloru“ (2021) Filipa Martinovića, „Jedini izlaz“ (2021) Darka Nikolića, „Električni orgazam za ljude budućnosti“ (2019) Marije Vukić, „Oaza“ (2020) Ivana Ikića i „Asimetrija“ (2019) Maše Nešković.

Tradicionalno, u okviru Festivala biće održani susreti italijanskih i srpskih filmskih profesionalaca sa ciljem promocije međunarodnih koprodukcija. Takođe će biti reči o mogućim koprodukcijama koje bi dale međunarodnu dimenziju italijanskoj i srpskoj nezavisnoj kinematografiji, kao i o ulozi i funkciji novih platformi i tehnologija za distribuciju filmova, a na onlajn platformi TATATU biće moguće pristupiti odlomku sadržaja festivala, precizirano je na današnjem susretu sa medijima.

Bonus video:

Marković: Neću da sarađujem sa ovom mračnom vlašću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar