Anna Netrebko
Ana Netrebko Foto:EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Ruska operska pevačica Ana Netrebko tužila je Metropoliten operu u Njujorku, nakon što je ta operska kuća otkazala sve njene nastupe posle ruske invazije na Ukrajinu.

Međunarodno poznati sopran tuži operu i njenog menadžera za odštetu od 360.000 dolara. Netrebko (51) je podržavala ranije ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je osudila invaziju na Ukrajinu nakon pritiska Meta, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Opera je saopštila da nema osnova za tu tužbu.

Netrebko je tužbu protiv Meta i njegovog menadžera Pitera Gelba podnela u petak Okružnom sudu na Menhetnu. U tužbi se Met, između ostalog, optužuje za klevetu i kršenje ugovora i traži se odšteta za izgubljene nastupe i honorare za probe. Met je trebalo da isplati pevačici i do 17.000 dolara po nastupu. Ona tvrdi da joj je Met izazvao „ozbiljan duševni bol“, uključujući „depresiju, poniženje, sramotu, stres i anksioznost“.

Anna Netrebko
Ana Netrebko Foto:EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Netrebko je ranije izrazila podršku Putinu. Godine 2014. godine donirala je novac pozorištu u gradu Donjecku u istočnoj Ukrajini kada je uslikana kako drži zastavu proruskih pobunjenika.
Nakon što je Rusija započela vojnu intervenciju u Ukrajini, Netrebko je pozvana da se izjasni protiv Putina i rata. Pevačica je na kraju pristala na zahteve da osudi sukob, ali nije osudila ruskog predsednika i Met je otkazao sve njene nastupe mesec dana nakon invazije.

U tužbi je navela da je zbog svojih kritika rata izgubila ugovore sa ruskim pozorišnim kućama, prenela je agencija AP. Netrebko je ranije ove godine podnela zasebnu tužbu preko sindikata koji predstavlja operske izvođače, Američkog udruženja muzičkih umetnika. Arbitar u tom sporu presudio je u februaru da je Met prekršio ugovorni sporazum kada je otkazao neke nastupe i dosudio joj odštetu od više od 200.000 dolara.

Od kada ne nastupa za Met, za koji je pevala 20 godina, Netrebko je u junu nastupala na drugim mestima, uključujući Italiju, a planirani su njeni nastupi u Buenos Ajresu, Berlinu, Beču, Milanu i Parizu. Trebalo je takođe da nastupi u Pragu u oktobru, ali je prošlog meseca zamenik gradonačelnika pozvao koncertnu dvoranu da otkaže njen nastup.

Gradonačelnik Jirži Pospišil je rekao da se sastao sa ukrajinskim zvaničnicima koji su naveli da je Netrebko na listi sankcija Ukrajine. Producent koji je organizovao događaj rekao je da je Netrebko osudila rat i da ne razume napore da se otkaže koncert koji je gotovo rasprodat.

Bonus video: Tamara Rađenović – Opera u 21. veku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar