Iz "Krcka Oraščića" opere Perma Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

Njujorška Metropoliten opera prekinula je sezonu zbog koronavirusa, takav korak preduzele su i druge operske kuće širom sveta, a sa druge strane je ruska Perma pronašla načina da odgovori izazovu tako što će igrati predstave – za jednog gledaoca.

„Operska kuća Perma pokrenula je antikarantinski projekat i našli smo načina da nastavimo da radimo“, saopšteno je iz operske kuće u Uralu, uz napomenu da će poštovati mere ograničenog kretanja.

A način kom je pribegla jedna od najpoznatijih operskih kuća u Rusiji neka je vrsta presedana u istoriji pozorišta: ansambl će od kraja marta igrati predstave za – jednog gledaoca.

Reditelj Marat Gacalov je, govoreći za ruske medije, objasnio da će odabrani gledalac prethodno morati da bude testiran na koronavirus, a onda će sedeti sam u sali i prisustvovati predstavi koja će biti emitovana uživo preko velikog ekrana i igraće se samo za njega.

„Spremni smo da igramo predstave samo za jednu osobu, jer je jedna osoba za nas isto kao i puna sala“, rekao je Gacalov novinarima.

Metropoliten prekida sezonu

Metropoliten opera prekida prolećnu sezonu, a krajem marta prestaće i da plaća članove orkestra i hora, najavljeno je iz jedne od najpoznatijih svetskih operskih kuća, a prenosi agencija AP.

Generalni menadžer Metropolitena Piter Gelb odrekao se plate (a godišnje zarađuje 1,45 miliona dolara) sve dok se, kako je rekao, “stvari ne vrate u normalu”, a i najbolje plaćenim administrativcima su zarade prepolovljene.

Gelb je pozvao ljubitelje opere koji su kupili karte za predstave do kraja sezone da se priključe donacijama tako što neće tražiti da im bude vraćen novac ili „bar da ostave novac i sačekaju karte za neku od budućih predstava“, preneo je AP.

Mnoge operske kuće, među kojima je i Metropoliten, kao i orkestri klasične muzike i koncertne dvorane ponudili su svoja izvođenja i koncerte besplatno na internetu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram