Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Ruske vojne snage zaplenile su više od 2.000 umetničkih dela iz muzeja u okupiranom Marijupolju i sklonile su ih na teritoriju Donbasa, koju kontrolišu, tvrde ukrajinski zvaničnici.

„Okupatori su ‘oslobodili’ Marijupolj istorijskog i kulturnog nasleđa. Ukrali su i sklonili više od 2.000 jedinstvenih dela iz muzeja u Marijupolju i sklonili u Donjeck“, saopštilo je Gradsko veće Marijupolja.

Među ukradenim vrednim delima, kako tvrde iz Gradskog veća, jeste nekoliko originalnih dela iz 19. veka koje je potpisao poznati slikar Arkhip Kuindži, kao i slavni likovni umetnik Ivan Ajvazovski u to doba najprofitabilniji slikar s tih prostora. Rusi su, po tvrdnji Gradskog veća, poharali i jedan primerak Jevanđelja, kao i svitak Tore.

Gradsko veće Marijupolja pripremilo je dokumentaciju kako bi iniciralo kriminalnu istragu i obratilo se za pomoć Interpolu“, dodaje se u saopštenju ovog veća.

Rusija je zaplenila, kako tvrdi Petro Andrijuščenko, član Gradskog veća, tri originalna platna Arkhipa Kuindžija, slikara rođenog 1841. godine baš u Marijupolju, koji se proslavio svojim delima na kojima je ovaplotio ruske pejzaže. Ukradena dela, kako je istakao član Gradskog veća, bila su „pohranjena“ u tri lokalna muzeja, od kojih je jedan Kuindži muzej umetnosti, žestoko oštećen tokom ruskog bombradovanja još 21. marta.

Muzej lokalne istorije u Marijupolju Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Dela Kuindžija i Ajvazovskog predala je ruskim snagama Natalija Kapustnikova, direktorka Marijupolj muzeja lokalne istorije. Direktorka je to učinila, kako je izjavila, da bi „prekinula neprijateljstva“:

– Čelnik Kuindži muzeja umetnosti sakrio je slike kada je rat počeo. Znala sam gde su…

Moskva je maltene preuzela kontrolu nad Marijupoljem, gradom devastiranim od ruskih bombi. Ukoliko su ovi navodi tačni zaplena umetničkih dobara u ovom ukrajinskom gradu bila bi prva masovna krađa ruskih snaga od početka rata, podseća britanski dnevnik „Gardijan.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je ruske vojne snage za masovnu krađu nakon što su se pojavili audio i video zapisi ruskih vojnika kako šalju sanduke ukradenih dobara za Rusiju. Krađa ukrajinskih dela od strane Rusa, tvrdi „Gardijan“ pozivajući se na dobro obaveštene izvore ali i dokaze, obrazac je ponašanja ruske vojske od početka agresije.

I dok je u prvim danima izbijanja rata, još pre dva meseca, Ukrajina pokušala da sačuva svoja umetnička dela i spomenike, bilo je mnogo onih koji su upozoravali da će se Moskva s namerom ostrviti na ukrajinsko kulturno blago, što je zločin po međunarodnom zakonu.

Strah Ukrajinaca za svoje kulturno blago još je više došao do izražaja nakon javnih istupa Vladimira Putina u kojim je nipodaštavao ukrajinski identitet, jezik i tradiciju.

Brojni ukrajinski muzeji su od početka agresije sklonili svoja umetnička dela na tajne lokacije.

Organizacija za zaštitu svetske umetnosti Geti upozorila je da su milioni umetničkih dela i spomenika u Ukrajini u opasnosti da budu uništeni ili poharani.

– Materijalno kulturno blago sveta je blago svih nas, naš identitet i inspiracija za čitavo čovečanstvo. Kulturno blago ima moć da nas ujedini i od suštinske važnosti je za postizanje mira. Nažalost, počesto je kulturno blago meta ratova, koji su samo još jedan od načina da se preuzme jedno društvo time što će njegova istorija biti obrisana.

Britanski dnevnik podseća da su brojna ukrajinska kulturna dobra već uništena tokom agresije. Među njima je i Muzej Ivankiv, koji je baštinio ukrajinsko folklorno nasleđe. Unesko je nedavno izneo procenu da je oko pedesetak zdanja od istorijskog značaja u Ukrajini oštećeno u ruskom bombardovanju.

Bonus video: Muzej u Marijupolju u ruševinama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar