Nebojša Milenković Foto: Manja Holodkov/Promo

Beogradska promocija romana ’’Savršen antitalenat za sreću’’(Akademska knjiga, 2021) Nebojše Milenkovića, istoričara umetnosti, pisca i građanskog aktviste iz Novog Sada, održaće se u sredu, 8. decembra od 19 časova u UK Parobrod.

O ovom erotsko-psihološkom trileru govoriće: Dragan Velikić, pisac, Dragana Bošković Kovačević, urednica za književnost Radio Beograd 2, Marko Oljača, sociolog i autor. Razgovor moderira urednica književnog programa u Parobrodu Katarina Lazić.

Milenkovićeve junakinje i junaci – uzneseni uzvišenošću erotskog i uplašeni banalnošću svakodnevnog – zaviruju u sopstvene propuštene živote. Slavna glumica Sonja Kovač, suočena s muževljevim neverstvom, istinski živi samo u pozorištu, a glumi izvan njega, dok ne uleti u opasnu vezu… Njen suprug, Igor Basarić, pisac tiražnog romana, ’’Famozni biciklista’’, frustriran nedobijanjem Ninove nagrade, u stvaralačkoj krizi (ne)pisanja, čezne za oslobađajućim seksom, bez komplikacija. Slobodoumna devojka, Ana Marija razapeta između dva grada (Sarajeva i Beograda) ne osećajući nijedan sasvim kao svoj, (ne) promišljeno ulazi u veze sa oženjenim muškarcima, kako bi preživela… i još par likova koji bi želeli da budu Neko drugi, piše u saopštenju.

Foto: Promo

Povezujući pucnje sa krova hotela ’’Holidej In’’, kojima počinje opsada Sarajeva, sa hicima iz atentata na premijera Zorana Đinđića, Nebojša Milenković napisao je knjigu o nama i našem vremenu. O ratnom Sarajevu jednako koliko i o postpetooktobarskom Beogradu i Srbiji, zaglibljenim u vlastitim nedoslednostima. Stvarne ličnosti poput reditelja Harisa Pašovića, glumice Jasne Diklić, muzičara Davorina Popovića ili psihoterapeuta Ljubomira Erića, uz ’’muzičku podlogu’’ ikona rok i pop-kulture naroda i narodnosti zemlje koje više nema: Kemala Montena, Indexa, Milana Mladenovića, Vlade Divljana, Goribora…, artefakti su koji dodatno pojačavaju istorijsko-psihološku uverljivost ’’Savršenog antitalenta za sreću’’. dodaje se u opisu ovog dela.

Nebojša Milenković (Niš, 1971) Objavio pet zbirki poezije, knjigu priča ’’O Harmsu i drugim demonima’’, istorijsko-umetničku studiju ’’Zvezda i njena senka’’, umetničke monografije o Slavku Matkoviću, Balintu Sombatiju, Vladimiru Kopiclu, Vujici Rešinu Tuciću, Slobodanu Šijanu, Božidaru Mandiću i Porodici bistrih potoka te Iliji Šoškiću (sa Z.Erićem). U Akademskoj knjizi, pre ovog, objavio i roman ’’Nešto što strašno podseća na život: Kratka istorija letenja u Subotici’’ 2019.

Bonus video – Lucija Šerbedžija: Kad se rade prave stvari, sve se postiže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar