Foto:promo

Caruju folk i instant muzika sa lažnim emocijama. Ima mnogo pesama koje ništa ne znače, opšte je zaglupljivanje u svetu, ističe muzičar.

Doajeni jugoslovenskog džez-roka, makedonska grupa „Leb i sol“ nastupiće večeras u beogradskom klubu „Zappa Baza“ i izvesti instrumentalni koncert. Skopski bend u različitim sastavima postoji od 1974. godine. Aktuelna postava je ista od 2007. godine i čine je Dimitar Božikov – gitara, Kokan Dimuševski – klavijature, Bodan Arsovski – bas i Mihail Parušev – bubnjevi.

– Poslednji put smo svirali u Beogradu 2008, u Sava centru na promotivnom koncertu za album „I taka nataka…“ Odlično je prošlo, ali dugo nismo bili i baš sam se uželeo – kaže za Nova.rs Bodan Arsovski, basista grupe „Leb i sol“ i veliko ime jugoslovenskog i severnomakedonskog rokenrola.

Foto: Aleksandar Knezevic/Promo

U aprilu 2006. godine sastav se okupio kako bi obeležio 30 godina postojanja. Vlatko Stefanovski 2007. godine odlazi iz sastava, a ostali članovi u novoj postavi nastavljaju da rade.

– „Leb i sol“ je morao da nastavi svoju priču, institucija je nastavila da radi. Ovo jeste novi „Leb i sol“, ali to je isti princip, isti zanos, isto sve – priča Arsovski.

Objašnjava da na koncertima izvode sve poznate pesme od prvog do poslednjeg albuma. Tu su: „Marija“, „Devetka“, „Leb i igri“, „Galeb“, Jovano Jovanke“, „Kako ti drago“, „Ručni rad“, „Bistra voda“, „Skakavac“, „Si zaljubiv edno mome“, „Raspukala Šar planina“ poznata kao „Aber dojde Donke“ ..

Foto:promo

Ipak, publika bend “Leb i sol” najviše vezuje za Vlatka Stefanovskog. Međutim, njega nema u ovom sastavu, kao ni prvog bubnjara Garabeta Gare Tavitjana.

– Na inicijativu predsednika Severne Makedonije 26. jula prva postava “Leb i sola” dobila je Orden zasluge za životno delo. Tada smo se sreli posle mnogo godina, i lepo smo se družili. Međutim, osim kod predsednika republike, inicijative za ponovno okupljanje originalne postave nema. Nešto je nestalo među nama 2007. godine. Fali ta magija – iskren je basista.

Leb i sol“ je u nekadašnjoj Jugoslaviji bio jedan od najpopularnijih bendova, koji je pravio velike turneje po celoj zemlji.

Foto:promo

U svim kombinacijama smo bili među najboljima, zato što smo bili autentični. Malo je bilo grupa koje su svirale takvu muziku. To je bilo vreme euforije, kada se volela muzika i sve oko nje. Sada je rok muzika postala elitistička, nije za svakoga. Caruju folk i instant muzika sa lažnim emocijama. Ima mnogo pesama koje ništa ne znače, opšte je zaglupljivanje u svetu.

U pesmi „Sakam da ti dojdam“ sa albuma „I taka nataka“ iz 2007. gostovao je glumac Sergej Trifunović. Saradnja sa njim je Arsovskom ostala u najlepšem sećanju.

Taj album smo snimali u Novom Sadu. Sergej je banuo u studio. Nisam ga poznavao. Znao sam samo da je mladi glumac… Bio je toliko druželjubiv da nas je sve podigao, bilo je veselo, i dolazio je nekoliko puta… I onda sam mu poslednji put rekao: „Sergej, ostani ovde, imamo posla za tebe, imam jednu pesmu koju ćeš ti da recituješ, pošto sjajno pričaš makedonski.“ I on je bez ikakve probe ušao u studio i „odglumio“- priseća se na kraju Bodan Arsovski.

Bonus video: Viagra boys na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar