Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo je danas 74. rođendan tradicionalnom dodelom nagrada najboljima u protekloj sezoni, a apsolutne pobednice svečanosti su mlade glumice Jovana Belović i Sanja Marković koje su nagrađene višestruko za predstavu "Moj muž".

Dobile su priznanja za niz uloga u tom komadu, zatim nagradu „Branke i Mlađe Veselinović“, kao i nagradu koja nosi ime Nebojše Glogovca za izuzetnu umetničku kreaciju mladog glumca.

Direktorka Tamara Vučković Manojlović odala je počast glumici Snežani Nikšić koja je preminula u 79. godini u Beogradu, a bila je član JDP do 1967. godine. Takođe, podsetila je i na druge velikane koji su nas nedavno napustili poput Milana Laneta Gutovića, Boška Milina, Petra Volka…

Uručujući mnogobrojna priznanja dobitnicima Vučković Manojlović je podsetila prisutne u foajeu scene „Ljuba Tadić“, da je 3. aprila 1948. godine održana prva predstava JDP-a „Kralj Betajnove“ u režiji Bojana Stupice, osnivača i prvog upravnika ovog beogradskog pozorišta.

Tamara Vušković Manojlović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Jugoslovensko dramsko pozorište je u ovoj sezonu imalo osam uspešnih premijera predstava „Široka zemlja“, „Pučina“, „Moj muž“, „Beogradska trilogija“, „Zagreb-Beograd via Sarajevo“, „Alisa u zemlji strahova“, „Te noći sam je video“ i „Čudo u Šarganu“ – koje će biti uvršteno u nagrade za sledeću sezonu jer je premijeru imao sinoć.

Godišnju nagradu za režiju primio je Egon Savin za komad „Pučina“ i tom prilikom se zahvalio JDP na prilici da u karijeri radi dela najvećih autora poput Nušića, Ćirilova, Cvejića, Čehova…

Egon Savin Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Isto priznanje dodeljeno je i Jovani Tomić za predstavu „Moj muž“, kao i Aleksandru Popovskom za „Alisu u zemlji strahova“.

– Velika je čast dobiti nagradu ovog pozorišta koje je hram umetnosti. Ovaj teatar 74. godine priča najlepše priče, a ja imam priliku da budem uz velikane koji su ih prenosili tokom ovog dugog perioda – kazao je Popovski.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Nagrada za celovit umetnički rad na predstavi „Zagreb-Beograd via Sarajevo“ dodeljena je Gorčinu Stojanoviću za ostvaren visok estetski domet, dok je za scenski govor u „Pučini“ i dugogodišnju saradnju nagrađena Ljiljana Mrkić Popović. Najbolja scenografija i poseban umetnički doprinos je u komadu „Moj muž“, a laureat je Branko Hojnik, dok je za isti naslov ali za dramaturgiju nagrađen Dimitrije Kokanov.

Godišnja nagrada za izuzetnu saradnju i poseban umetnički doprinos fotografiji pripala je Nebojši Babiću.

Sloboda Mićalović laureatkinja je priznanja za ulogu Jovanke u „Pučini“, kao i Nedan Jezdić za rolu Vladimira Nedeljkovića.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

– Hvala Egonu Savinu na hrabrosti i upornosti da postavi ovu slojevitu i delikatnu priču, a pogotovu mu hvala što je meni poverio ovakvu ulogu. Zahvalan sam životu na prilici da budem deo ove predstave i član ovog pozorišta – kazao je Jezdić.

Nenad Jezdić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Vojin Ćetković nagrađen je za „Široku zemlju“, kao i Marija Vicković i Srđan Timarov, dok su Milan Marić i Nebojša Ljubišić laureati za uloge u predstavi „Te noći sam je video“.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ostali nagrađeni su Nebojša Milovanović za ulogu i lopotu govora „Dr Branivoj Đorđević“ za komad „Zagreb-Beograd via Sarajevo“, zatim celi glumački ansambli predstava „Alisa u zemlji strahova“ i „Beogradska trilogija“, kao i Dejan Draganov (dizajn svetla), te za izuzetan doprinos poslovanju Zoran Živković, Jelena Komazec, Bogdan Branković, Ivan Bajunović i Goran Platanić. Prizanja su dodeljena i Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, Domu zdravlja Vračar i Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Bonus video: Rediteljki Jovani Tomić uručena Nagrada Bojan Stupica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar