Sa svečanosti u NBS Foto:FoNet/Kabinet

U atrijumu Narodne biblioteke Srbije danas je, povodom 189. rođendana ove institucije, održana Centralna manifestacija u okviru koje je nacionalna nagrada u oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" uručena Gordani Ðilas, bibliotekaru-savetniku Biblioteke Matice srpske.

Na svečanosti u Narodnoj biblioteci Srbije okupljenima se obratila ministarka kulture i iniformisanja Maja Gojković, koja je podsetila da je NBS stvorena nakon obnavljanja srpske državnosti.

„Narodna biblioteka nije samo čuvar našeg kolektivnog sećanja, već i autentični savremenik. Trajući skoro dva veka, Narodna biblioteka podjednako sa državom, učestvovala je u svim njenim usponima i zajedno delila teška vremena. Ovde, u biblioteci, čuvaju se neprocenjivi rukopisi naše nacionalne i kulturne baštine, koji nam pomažu da sagledavajući ono što smo bili i što smo sada, postavimo bolje temelje za ono što ćemo biti“, kazala je Gojkovićeva.

Kako je naglasila, savremeno doba nameće Narodnoj biblioteci Srbije nove izazove, na prvom mestu digitalizaciju građe i popularizaciju čitanja kod mlađe publike.

„Srbija zaslužuje i treba da ima centralnu ustanovu koja vodi računa o tradiciji i istovremeno prati savremene trendove u bibliotekarstvu. Dolazak gospodina Vladimira Pištala, jednog od naših najvećih književnika današnjice na čelo ove prestižne institucije, veliki je podsticaj za njen dalji razvoj“, kazala je Gojkovićeva.

Vladimir Pištalo, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije, izjavio je da ta biblioteka nije samo čitaonica.

„Ona je kulturno raskršće. Ona našu kulturu predstavlja inostranstvu. Strane kulture biblioteka predstavlja Srbiji. Ne bismo želeli da ijedan važan pisac dođe u Srbiju a da ne bude predstavljen u Narodnoj biblioteci. Planiramo da uvedemo nagradu za najbolju knjigu koju bi davali pisci koji najbolje znaju kako se stvara i vrednuje literatura“, kazao je Pištalo.

Istakao je da je jedna od želja tima koji predvodi veća pristnost u radu biblioteka u čitavoj Srbiji.

„Među naše prioritete spada i unapređenje sajta Biblioteke, dugogodišnji projekat izgradnje depoa (predlog za arhitektonsko rešenje će biti kompletiran danas ili u ponedeljak) i zaštita starih i vrednih knjiga. Potrebno nam je više laboratorija za restauraciju. Knjige koje propadnu, propale su zauvek. Nikakav ružičasti horizont u budućnosti ne može ih zaštititi za nas“, kazao je Pištalo.

Na rođendan Narodne biblioteke Srbije svoju reč biblioteci daruje po jedan istaknuti poslenik naše kulture, a ovoga puta to je bio Vladan Matijević.

U čast rođendana Narodne biblioteke Srbije otvorena je izložba „Reka koja spaja: Dunav na grafikama iz fonda Narodne biblioteke Srbije“ i upriličen književni razgovor sa nagrađivanim piscem Enesom Halilovićem.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar