Katarina Ilijašević, Foto: Stanko Đalić/Udruženje baletskih umetnika Srbije

Radovi mladih koreografa Katarine Ilijašević i Sandre Milošević biće prikazani večeras (20) na sceni Bitef teatra u okviru 24. Festivala koreografskih minijatura (FKM) u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS).

Ovogodišnje izdanje, čiji je slogan “Testiraj se na igru”, biće revijalnog tipa, saopštili su organizatori.

“Takmičarski program festivala će se zbog aktuelne epidemiološke situacije održati u izmenjenom programskom formatu. Vreme i mesto održavanja biće naknadno objavljeni. Međunarodni karakter festivala ove godine neće moći da bude ispoštovan usled neizvesne epidemiološke situacije i čestih promena svih procedura. U znak podrške domaćim koreografima i izvođačima, koji trpe velike posledice vanrednih okolnosti, ovogodišnji konkurs za takmičarski program biće otvoren samo za umetnike iz Srbije”, saopšteno je iz UBUS-a.

Katarina Ilijašević i Sandra Milošević su prošlogodišnje dobitnice nagrade “Ohrabrenje” koje se dodeljuju na festivalu

Plesna predstava „Vita brevis“ koju potpisuje Katarina Ilijašević je inspirisana istoimenim romanom Justejna Gordera po dramturgiji Luke Jovanova. Muziku za predstavu je komponovao Aleksa Jeremić, kostim je poveren Milošu Janjiću, a predstavu izvode Jovana Grujić, Nina Pantović, Bisera Dimčeva i Jana Milenković. Sandra Milošević je kreirala hip hop predstavu „Deo mene i ja“ kombinujući ovaj urbani plesni stil sa savremenom umetničkom igrom. Igrači Aleksandra Miladinović, Dika Babić, Marina Maksimović, Matija Jamina, Tamara Krstić, Tijana Koprivica, Stefan Tešić će nastupiti uz muziku Darka Vidakovića i u kostimima Milice Vekić.

Sandra Milošević, Foto: Stanko Đalić/Udruženje baletskih umetnika Srbije

Udruženje baletskih umetnika Srbije u najavi festivala podseća na teške okolnosti koje su zadesile izvođačke umetnosti, s obzirom na to “da delatnost nije mogla da se obavlja”, te da su sredstva na republičkom konkursu za umetničku igru smanjena, dok je gradski konkurs ukinut.

“Ovogodišnji FKM će biti realizovan sa preko 60 odsto smanjenim sredstvima. Posebno izdvajamo ugrožen status i egzistenciju samostalnih umetnika i nezavisne kulturne scene. Zato pozivamo stvaraoce da ne odustaju od stvaranja uprkos okolnostima, publiku da ne odustane od umetnosti, a državu da ne odustaje od umetnika”, stoji u saopštenju UBUS-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar