Footgrafija Zorice Bajin Foto: Galerija Singidunum/Promo

Čak 83 rada naših vrsnih vajara, slikara, keramičara, fotografa, arhitekata, scenografa, kostimografa, dizajnera i karikaturista izloženo je na velikoj retrospektivnoj postavci u galeriji "Singidunum" pod nazivom "40+1", saopšteno je iz ove galerije.

Na izložbi organizovanoj povodom značajne godišnjice galerije „Singidunum“ mogu se videti najinteresantniji i najbolji radovi iz domena keramike, tekstila, slike, ikona, skulptura, asesoara, grafičkog i industrijskog dizajna, scenografije, kostimografije, fotografije, arhitekture…
Rad Dragane Nikolajević Foto: Galerija Singidunum/Promo
Radove su potpisali umetnici, članovi ULUPUDS-a koji su tokom protekle četiri decenije imali samostalne izložbe u „Singidunumu“.
Daleke 1980.godine, u zgradi Filološkog fakulteta, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije ( ULUPUDS ) otvorilo je jedinstvenu izložbeno-prodajnu galeriju Singidunum.
I to se pretvorilo u tradiciju, pa se čitave četiri decenije na toj izložbi promovisala savremena primenjena i likovna umetnost. Pored samostalnih izložbi, u galeriji je organizovano više desetina kolektivnih, tematskih i sekcijskih postavki na kojima su, pored umetnika iz naše zemlje, učestvovali i autori iz regiona i inostranstva.
Iako je bilo planirano da se prošlog juna obeleži značajna godišnjica, četiri decenije rada galerije, zbog pandemije je to izostalo, a velika retrospektivna postavka prebačena za ovo leto.
Sanja sremac. Foto: Galerija Singidunum/Promo
Otuda velika izložba, koja je u toku nosi naziv „40+1 “ i broji 83 rada naših umetnika. Među njima su arhitekte, scenografi, kostimografi, vajari, slikari, keramičari, karikaturisti, fotografi, dizajneri koji su imali samostalne izložbe u „Singidunumu“. Među njima su: Zoran Krulj, Jugoslav Vlahović, Vesna Karakaš, Ljubomir Lacković, Biljana Rakić, Marinela Koželj, Milanka Berberović, Geroslav Zarić, Zoran Pantelić, Marko Luković, Dragoljub Zamurović, Zorica Bajin-Đukanović…
Rad Jugoslava Vlahovića Foto: Galerija Singidunum/Promo
Izložba će trajati do 24.jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar