Milena Dravić, Rade Marković Film Pavle Pavlović. Foto: Jugoslovenska kinoteka

Domaći filmski klasik iz 1975. godine “Pavle Pavlović” reditelja Puriše Đorđevića digitalno je restauriran u okviru projekta Vip Kinoteka, saopšteno je iz Jugoslvenske kinoteke.

Premijerno prikazivanje biće 21. januara u 20 časovana na Fejsbuk stranicama kompanije Vip mobile, Jugoslovenske kinoteke i producenta Centar filma.

Uloge u ovom ostvarenju ostvarili su Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović-Mavid, Danilo Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac.

Bekim Fehmiu, Milena Dravić
Film Pavle Pavlović. Foto: Jugoslovenska kinoteka

“Glavni junak priče je Pavle Pavlović, običan čovek i radnik, a kroz njegovu životnu priču reditelj gradi sliku o sistemu, društvu i državi Jugoslaviji sredinom 70-ih godina u kojoj vlada korupcija i nepoštenje, a pojedinac je u svakom smislu gubitnik. Ovo filmsko ostvarenje osim što je na jednom mestu okupilo najpoznatija imena domaće filmske scene, ostavlja nam kao uspomenu i divan glas velike Milene Dravić, kao i poslednju filmsku ulogu Ljubinke Bobić”, navodi se u saopštenju Jugoslovenske kinoteke.

Kako se navodi, u okviru projekta Vip Kinoteka do sada je digitalno restaurirano osamnaest filmova, čime su neka od najpoznatijih ostvarenja domaće kinematografije sačuvana za budućnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar