Foto: Zoran Lončarević

Ja sam odlično, osećam se perfektno, pregovaram oko novog filma. Kako si ti?

Ovim rečima me jutros dočekao reditelj Mladomir Đorđević Puriša, jedan od naših najstarijih sugrađana, kad sam ga pozvao da proverim kako se čuva od bolesti i kako podnosi zabranu izlaska i kretanja.
Sa policijskim časom sam znao da nema problema, već je to proživeo kao ilegalac u Drugom svetskom ratu, ali koronavirus je ozbiljna stvar. Ovaj 95-ogodišnji mladić do pre neki dan je snimao i bio aktivan.
„Vrlo sam srećan što sam na vreme završio posao koji sam nedavno započeo“, kaže Puriša i moli da se o tome još ne priča.
Sada vreme provodi kod kuće. Vrlo je čio i vedar.

Puriša Đorđević Foto: Printscreen

„Zdravlje mi je perfektno. Imam terasu i tu šetam, mene ovo ništa ne dira. A nesreća je morala da dođe. Priroda nas sačeka… samo se plašim da ne traje dugo“, kaže Puriša i dodaje da je on više puta bio u neprilikama pa mu i ovo dođe kao jedna od životnih faza.
„Za ovih mojih 95 godina nekoliko puta sam bio u problemima. Uzroci su bili razni. Na primer, kao partizan, bio sam uhvaćen od Nemaca. Imam zapis iz čačanske policije u kom piše da je Mladomir Đorđević, rođen u Čačku 1924. godine, opasan komunista. Za mene je to bio veliki kompliment, iako nisam bio ni skojevac, ni član Komunističke partije.“
Reditelj nagradama ovenčanih filmova „Jutro“, „San“, „Podne“, „Devojka“, „Prvi građanin male varoši“, „Kros kontri“, „Biciklisti“, „Pavle Pavović“… o svom dugom gorko-slatkom životu priča iskreno, šeretski i po malo poetično. Sve izgleda kao jedna uzbudljiva avantura.

„Najgore što će mi se posle rata dešavati jeste to što sam po dolasku u Beograd 16 godina bio bez stana, iako sam za to vreme uradio neke dobre filmove. Ali, imao sam sreću da snimim jedanaest filmova sa Milenom Dravić. Ej, jedanaest! Sada gledam kroz prozor i u jednom laganom ritmu prolaze moji životni putevi, od kojih su mnogi bile kaldrme po kojim sam često lomio noge. Najviše zato što sam, uz one takozvane dobre filmove, više snimio loših filmova“, priznaje Puriša.
Na kraju ponavlja svoj recept za dug život.
„Sada se, sa 95 godina, osećam vrlo dobro, jer nikada u životu nisam jeo voće i povrće od čega se dugo živi“.

Puriša Đorđević, stari ilegalac, Foto: Zoran Lončarević

Sve mi je ovo ispričao jutros.
Pozdravljamo se.
„E, aj ne daj se, pa da se vidimo ako Bog da uskoro, Da razgovaramo o filmu“.
Puriša Đorđević će 5. maja napuniti 96 godina. Pored snimanja filmova bavi se i pisanjem. Objavio je više knjiga. Bio je u braku sa Milenom Dravić. Za ulogu u njegovom filmu „Jutro“ Ljubiša Samardžić je dobio „Zlatnog lava“ u Veneciji. Živi u Beogradu sa ćerkom i zetom, takođe rediteljom Radivojem Andrićem.