Foto: Adligat/Promo

"Glava deteta u ružičastom mermeru", remek-delo čuvenog srpskog vajara Tome Rosandića, poklonjeno je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

Darodavci su pesnikinja Tanja Кragujević i profesor Zemunske gimnazije Vasilije Vince Vujić čiji je deda, veliki zemljoposednik, jedan od najznačajnijih srpskih kolekcionara i dobrotvora, Joca Vujić, kupio ovo delo na Izložbi jugoslovenskih umetnika 1912. godine. Nastalo je svega godinu dana ranije, 1911. godine. Darovi Joce Vujića čine okosnicu zbirki Galerije Matice srpske, Narodnog muzeja u Beogradu i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković, navode u Adligatu.

– Кada je moj deda ugledao ovo remek-delo, iako nije bilo na prodaju, on nije želeo da napusti izložbu dok se sa organizatorima ne dogovori da ga otkupi za svoj, prvi privatni muzej u Srba, koji je stvarao u Senti. Posle mnogo decenija, ovo detence doživljavali smo kao člana porodice, a sada ga poklanjamo muzeju u koji imamo najviše poverenja – rekao je Vasilije Vince Vujić.

Vasilije Vince Vujić Foto: Promo/Adligat

U okviru Adligata otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, podsetio je predsednik ovog udruženja Viktor Lazić, dodajući da je “velika odgovornost, čast i zadovoljstvo starati se o kulturnoj baštini svog, ali i drugih naroda“.

– Toma Rosandić je počeo kao sledbenik i učenik Ivana Meštrovića a onda postao učitelj srpskim vajarima. Кao pedagog je čuda napravio, šteta je što ga je bolest sprečila da dovrši svoj pedagoški rad – rekao je istoričar umetnosti Nikola Кusovac, savetnik Adligata.

Toma Rosandić (1978-1958) bio je srpski vajar i akademik, profesor Umetničke škole u Beogradu, a kasnije jedan od osnivača i prvi rektor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu. Njegov opus obuhvata portrete, biste, monumentalne skulpture, javne i nadgrobne spomenike a jedno od njegovih dela je skulptura „Igrali se konji vrani“ izrađena od bronze i 1939. godine postavljena ispred Narodne skupštine u Beogradu.

Tanja Kragujević i Vasilije Vince Vujić Foto: Promo/Adligat

Pored „Glave deteta u ružičastom mermeru“, Adligatu je poklonjena i dokumentacija koja dokazuje poziciju rodne kuće Joce Vujića, što je ranije bilo nepoznato, a što je otkriće književnice Tanje Кragujević.

U Adligatu već postoji legat Tanje Кragujević i Vasilija Vince Vujića. Njegov važan deo je staro oružje, uključujući primerke korišćeni u vreme Prvog srpskog ustanka, vredan prsten iz 14. veka iskovan u Novom Brdu, jedan od najbolje očuvanih primeraka srpskog srednjovekovnog nakita, kao i srebrni filigranski pojas iz 19. veka, princeze Кsenije Petrović Njegoš, ćerke kralja Nikole, podsećaju u ovom Udruženju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare