Foto: Promo

Izložba "Basanova Godišnja doba" iz rimske Galerije Borgeze biće otvorena 7. septembra u Novom Sadu, u tamošnjem Muzeja grada, u Zbirci strane umetnosti.

U godini u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture zahvaljujući saradnji Galerije Borgeze u Rimu, jednog od najznačajnijih svetskih muzeja, publika će 30. oktobra moći da vidi tri slike – „Proleće“, „Jesen“ i „Pastoralnu scenu“ Jakopa dal Pontea, poznatijeg kao Jakopo Basano, slikara 16. veka iz Veneta.

Pored te tri slike, iz serijala „Godšnja doba“, biće izloženo i delo „Hrist u kući Levijevoj“, delo koje dolazi iz radionice porodice Basano i čuva se u Muzeju grada Novog Sada.

Dela „Proleće“, „Jesen“ i „Pastoralna scena“ pripisuju se Jakopu Basanu iz porodice Dal Ponte. Još početkom 16. veka Frančesko stariji (oko 1470–1539) u Venetu započinje da se bavi slikarstvom i osniva porodičnu radionicu, koju razvija 30-ih godina njegov sin Jakop. I njegovi potomci Frančesko mlađi, Đambatista, Leandro i Đerolamo otvorili su slikarske radionice u Veneciji.

Foto: Promo

Dela koja će imati prilike da vidi naša publika iz Galerije Borgeze značajno su svedočanstvo Basanovog stvaralaštva iz perioda 70-ih godina 16. veka kada je doživelo najveću ekspanziju. Pripadaju žanru biblijsko-pastoralnih i seoskih slika koje je stvarao tokom te decenije i zahvaljujući kojem je postao prepoznatljiv.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar