Predstava "Putujuće pozorište Šopalović" Ljubomira Simovića u režiji Jagoša Markovića izvedena je preksinoć s velikim uspehom na sceni Drame Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru.

Ansambl JDP-a je s čuvenim Simovićevim komadom „razvalio“ Maribor, preneli su za Nova.rs iz ovog teatra.

Teatarska sala, od 844 sedišta, bila je ispunjena do poslednjeg mesta, a publika je s pažnjom i ushićenjem pratila izvođenje nadahnutog ansambla predstave. Čak je povremeno „prekidala“ komad smehom ili aplauzima… 

Ansambl predstave u Mariboru Foto: Borut Cvetko/Mediaspeed.net

Slovenačka publika, u kojoj su bili i glumica Nataša Matjašec Rošker, reditelj Janez Pipan, Slobodan Unkovski, Aleksandar Popovski, Danilo Rošker, petominutnim stajaćim ovacijama na kraju nagradila ansambl predstave. A činili su ga: Dragan Bjelogrlić, Jasna Đuričić, Nenad Jezdić, Anita Mančić, Branko Vidaković, Marko Janketić, Jovana Belović, Sanja Marković, Irfan Mensur, Miloš Samolov, Milica Sužnjević, Miona Marković, Neda Šutvić, Vanja Radivojević, Nađa Ristić i Ana Lečić. 

I Dragan Bjelogrlić, koji u komadu igra Vasilija Šopalovića, bio je prepun utisaka nakon gostovanja u Mariboru:  

– I prvi put, kada smo u HNK u Zagrebu igrali “Putujuće pozorište Šopalović”, bio sam iznenađen razumevanjem i oduševljenjem publike. Bilo je to prvo iskustvo sa ovim tekstom negde van zemlje. Mislim da su „Šopalovići“ najbolja drama napisana na srpskom jeziku i da, sa svim lokalizmima, svuda funkcioniše. Ima univerzalni jezik koji se prepoznaje. Dokaz je i ovo izvođenje. Bilo je briljantno. Publika je sve vreme vrlo pažljivo pratila komad, disala sa predstavom i na kraju ovacije i ogroman aplauz koji je mogao da traje ni sam ne znam koliko… Čini mi se do beskonačnosti – prva je impresija Bjelogrlića.

Predstava je, podsetimo, premijerno izvedena marta 2020. godine u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u režiji nedavno preminulog reditelja Jagoša Markovića. Posle još jednog uspešnog gostovanja Bjelogrlić se prisetio reditelja: 

Jagoš Marković je jako voleo ovu predstavu. I ona jeste jedna od njegovih najboljih predstava. Znam koliko je njemu bilo stalo do „Putujućeg pozorišta Šopalović“ i da dugo traju. Znam koliko bi se radovao da je tu sa nama. To nas je posebno inspirisalo. I rastužilo i uveselilo. Neke mešane emocije su prisutne kad god igramo „Šopaloviće“ od kada Jagoša nema – priznao je Dragan Bjelogrlić.

I direktor Slovenskog narodnog gledališča Maribor Danilo Rošker ocenio je, nakon izvođenja „Šopalovića“, da je predstava je izvanredna:

– Publika, koja nije bila samo iz Maribora već iz cele regije, je oduševljena. Inače vole i jako su zainteresovani za svako gostovanje Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Ovo što se sad dogodilo, stajaće ovacije – to se retko događa. Zato sam jako ponosan na našu saradnju koja dugo traje i veoma je uspešna. Radujem se našem dolasku u Beograd i svim budućim predstavama JDP-a pošto publika to traži. Čestitam svima. Glumcima, upravi. Duboki poklon – kazao je direktor SNG Maribor.

Danilo Rošker i Tamara Vučković Foto: Borut Cvetko/Mediaspeed.net

Reditelj Aleksandar Popovski, inače umetnički direktor SNG-a, bio je impresioniran: 

– Predstava je predivna, jako potresna, emotivna, na više nivoa. Taj tekst je genijalan. Pogotovo u ovo vreme. Ali, pre svega, ponovo na neki način srećem Jagoša. Kad on spoji glumca sa tekstom i emocijom, to je poezija i mislim da je slovenačka publika, mariborska publika predstavu zato ispratila sa takvim aplauzom i oduševljenjem – zaključio je Popovski.

Bonus video: Edip u Budimpešti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar