15. Međunarodni, Medjunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, najava, početak
Foto: Kustendorf/Promo

Reditelj i osnivač Emir Kusturica otvoriće večeras 15. Kustendorf na Mećavniku koji će pod sloganom "Razdiruća i čudesna lepota stvaranja" trajati do 10. maja.

Slogan je replika iz kratkometražnog filma Paola Pazolinija pod naslovom „Šta su to oblaci?“, a festival će time obeležiti stogodišnjicu rođenja ovog kontroverznog italijanskog režisera i u okviru retrospektivnog programa, prikazati njegova ostvarenja.

Kusturica će tradicionalno ugostiti renomirane filmske stvaraoce i mlade autore iz celog sveta. Među gostima festivala biće mladi egipatski reditelj Omar El Zohairi, dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara kanskog festivala, koji je 2015. godine učestvovao u takmičarskom programu Kustendorfa sa svojim kratkometražnim filmom kao i rediteljka sa Haitija, Žesika Ženei i producent filma „Povest o mojoj ženi“, Flaminjo Zadra.

Emir Kusturica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Gosti će biti i reditelji Ivan Bakrač i Andreja Huculejak, čiji filmovi će biti prikazani u okviru programske celine „Novi autori“. Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Petru Božoviću i italijanskom glumcu, Toniju Servilu.

Petnaest filmova naći će se u takmičarskom programu 15. Kustendorfa koji istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade. O dobitnicima zlatnog, srebrnog i bronzanog jajeta, odlučivaće žiri koji čine egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf, publicistkinja filmova Brigita Portije, reditelj i scenarista Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani dobitnik Gran pri nagrade festivala u Kanu „Heroj“, reditelja Asgara Farhadija, dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara kanskog festivala, film „Perje“ egipatskog reditelja Omara El Zohairija, dobitnik nagrade žirija filmskog festivala u Otrantu „Povest o mojoj ženi“ mađarske rediteljke Ildiko Enjedi, zatim film „Jedna sekunda“ kineskog reditelja Džanga Jimoua, kao i film „Freda“ rediteljke Žesike Ženei sa Haitija.

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine.

U okviru programske celine „Retrospektiva velikana“ pored filmova Pjer Paola Pazolinija „Šta su to oblaci?“, „Jastrebovi i vrapci“ i „Rikota“, kao i omnibusa „Veštice“, biće prikazani i filmovi iz 1922. godine „Nosferatu“, Fridriha Vilhelma Murnaua i „Luckaste žene“, Eriha fon Strohajma.

Muzički program ovogodišnjeg Kustendorfa, činiće koncert Jovana Maljokovića i njegovog „Balkan salsa benda“, zatim nastupi bendova „Vesele 80-te“ i Džejms Braun tribjut bend kao i džez muzičara.

Bonus video: Karl Malden – jedini srpski glumac dobitnik Oskara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar