Petar Božović. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, EPA-EFE/CIRO FUSCO

Petnaesti Kustendorf održaće se od 6. do 10. maja u Drvengradu, a kako je osnivač i reditelj Emir Kusturica danas otkrio, ove godine biće dodeljene dva priznanja "Drvo života" i to glumcima Petru Božoviću i Toniju Servilju čuvenom po filmu "Velika lepota" Paula Sorentina.

Festival se održava pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja“ povodom stogodišnjice rođenja režisera Pjera Paola Pazolinija. Ta rečenica je replika iz njegovog kratkometražnog filma pod naslovom „Šta su to oblaci“ koji će biti, između ostalih, prikazan u okviru programske celine „Retrospektiva velikana“.

Kusturica je najavio na konferenciji za medije održanoj u Vladi Srbije, da će se u takmičarskom programu naći 13 igrana i dva dokumentarna filma iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Potrugala, Velike Britanije, Slovačke i Poljske.

Emir Kusturica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U okviru programa „Savreme tendencije“ biće prikazni filmovi nagrađivanih reditelja sa Kanskog festivala poput ostvarenja „Heroj“ Asgara Farhadija, zatim „Perje“ Omara El Zohairija, „Povest o mojoj ženi“ Ildiko Enjedi, „Jedna sekunda“ Džanga Jimoua, kao i „Freda“ rediteljke Žesike Ženei sa Haitija. Zohairi, Zadra i Ženei biće gosti festivala, dok će Farhadi održati onlajn radionicu.

Foto:promo

Programska celina „Novi autori“ prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa. To su filmovi Ivana Bakrača „Posle zime“, „Murina“, hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović i film „#dogpoopgirl“, rumunskog reditelja Andreja Huculejaka.

Emir Kusturica Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Poseban kuriozotet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka 1921. godine.

Ono što je najvažnije za 15. Kustendorf je što se, prema rečima osnivača, vraća jednom od najvećih.

Danas bilo kojeg autora koji nije na nivou političke korektnosti nazivaju kontroverznim. Paolo Pazolini je onda bio najkontroverzniji autor. Mi se, dakle, vraćamo jednoj plemenitoj ideji koja je izuzeta iz svih realnih procesa, a koja tvrdi još uvek da je film veći od života – zaključio je Emir Kusturica.

Bonus video: Petar Božović 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar