Foto: Galerija Novembar/Promo

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je prva izložba u 2022. godini - "Zona obilovanja" na kojoj su predstavljeni radovi Jovana Matića, magistra na odseku za keramiku Fakulteta primenjenih umetnosti, čiji radovi na bizaran način prikazuju trenutnu stvarnost i "svedočanstvo kolektivnog sebičluka i hronične globalne nesvesti".

„Zona obilovanja“ se bavi temom konzumerizma i njegovih oblika koji proizilaze iz svakodnevnih ljudskih navika.

– Umetnik koristi jedan motiv koji je prilično bizaran, razapete životinje i pacove, koji u njegovim radovima uzimaju oblik modli za kolače, praveći pomoću njih estetski lepe slike koje mi doživljavamo kao lepe, a zapravo predstavljaju nešto bizarno u čemu mi učestvujemo svakodnevno. To je inače tema kojom se Matić bavio kroz razne medijume, konzumerizam, životinje, ljudi kao roba, vrednosti kao roba, i kako mi sve to estetski eksploatišemo kroz repetitivne sveprisutne motive – objašnjava kustoskinja Galerije Novembar Ana Simona Zelenović.

Foto: Galerija Novembar/Promo

Iako prizori nisu predviđeni da budu prijatni za oko, Jovan Matić zaključuje da je svestan paradoksa u kojem i ovaj njegov tematski rad može postati žrtva konzumerizma u umetničkim krugovima:

– Ono na šta se takođe dosta osvrćem jeste licemerje u kome svi mi živimo. Svi smo svesni tih situacija, ali i dalje nastavljamo da idemo tim putem i koliko god da razmišljamo o tome opet se na kraju sve vraća na isto. Teško je odvojiti se od toga jer jednostavno morate od nečega da postojite – kaže umetnik.

Foto: Galerija Novembar/Promo

Izložba „Zona obilovanja“ će biti otvorena do 13. februara, a za prisustvo je neophodno poštovati sve bezbednosne mere. Uprkos preprekama koje nosi pandemija, iz galerije najavljuju izuzetno aktivnu godinu, sa mesečnim smenjivanjem izložbi, gostovanjima regionalnih i stranih umetnika, kao i brojnim pratećim aktivnostima.

Bonus video: Performans „Zagrljaj“ ispred Galerije ULUS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar