Bijenale Venecija logo Foto: Promo

Ministarstvo kulture Srbije i Muzej primenjene umetnosti, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisali su konkurs za izbor idejnog rešenja projekta, koji će predstavljati Srbiju na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenala u Veneciji, u periodu od 20. maja do 26. novembra 2023. godine.

Tema Bijenala 2023. godine je „Laboratorija budućnosti“, na predlog umetničke direktorke Lesli Loko, koja ukazuje na prisustvo novih tehnologija koje se neprestano pojavljuju i nestaju, pružajući nefiltrirane uvide u život u delovima sveta koje verovatno nećemo posetiti, a još manje razumeti.

Prema rečima umetničke direktorke Bijenala, izložba je zamišljena kao vrsta radionice, kao laboratorija „u kojoj arhitekte i praktičari iz proširenog polja kreativnih disciplina izvlače primere iz njihovih savremenih praksi kojima se za publiku – i za učesnike, i za posetioce – iscrtava put koji treba iscrtati, tako što za sebe zamišljaju šta bi budućnost mogla da im donese“.

Cilj konkursa, čiji je rok za predaju predloga u prvom stepenu do 25. novembra, je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala.

Učesnici konkursa svoje predloge, u zatvorenom omotu sa naznakom „Za Konkurs – predstavljanje Republike Srbije na 18. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2023. godine“ potrebno je da dostave na adresu Udruženja arhitekata Srbije. Detaljne informacije u vezi sa raspisanim konkursom i dokumentacija nalaze se na linku: www.mpu.rs.

Bonus video: Rad Hod s vodom na Venecijanskom bijenalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar