Ranko Bugarski Foto:E-Stock/Jovan Jovanović/Promo/Akademska knjiga

Knjiga istaknutog lingviste Ranka Bugarskog pod nazivom "Lingvistički memoari" upravo je objavljena u izdanju novosadske "Akademske knjige".

„Ova knjiga je rezultat autorovog pokušaja da zaokruži i od zaborava spase neke važnije fragmente jednog dugog i bogatog lingvističkog pamćenja, i tako predstavlja svojevrsnu rekapitulaciju njegovog višedecenijskog rada. Ona sadrži sažet rezime njegovih nastavničkih i naučno-stručnih delatnosti, zatim nekoliko poglavlja posvećenih pojedinim segmentima i aspektima tih aktivnosti, da bi cela slika bila upotpunjena prebacivanjem težišta sa autora na druge ličnosti viđene njegovim očima (‘autobiografija o drugima’), kroz razgranati mozaik sećanja na pedeset istaknutih lingvista koji su ostavili značajnog traga u hroničarevom životu i radu”, navode u Akademskoj knjizi i dodaju da je na kraju knjige uključen i kratak prikaz autorovog društvenog angažmana u vezi s jezičkim pitanjima.

Ranko Bugarski redovni je profesor Filološkog fakulteta u Beogradu u penziji, a predavao je i na mnogim univerzitetima u Evropi, Americi i Australiji.

Autor je više od 20 knjiga i brojnih drugih radova iz anglistike, opšte i primenjene lingvistike, sociolingvistike i drugih disciplina. Član je Evropske akademije nauka i umetnosti u Salcburgu, a tokom karijere bio je i predsednik Evropskog lingvističkog društva, potpredsednik Međunarodnog udruženja za primenjenu lingvistiku i ekspert Saveta Evrope za regionalne i manjinske jezike.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar