Ramštajn
Ramštajn Foto: EPA/Axel Heimken

Til Lindeman, pevač nemačke hard rok grupe Ramštajn, otkazao je svoje koncerte u Rusiji pošto je grupa osudila ruski napad na Ukrajinu uoči objavljivanja novog singla "Zeit" (Vreme). I Ramštajn i njegov frontmen imaju priličnu bazu fanova u Rusiji.

Lindeman je održao nekoliko solističkih koncerata u zemlji i planirao je da nastupi u Novosibirsku i Moskvi krajem ove godine u okviru turneje „Ich hasse Kinder“ (Mrzim decu). Otkazao ih je nakon ruskog napada na Ukrajinu, ali je obećao da će odsvirati koncert zakazan u ukrajinskoj prestonici Kijevu ako okolnosti dozvole, piše Deutsche Welle.

Ramštajn je na svom sajtu zauzeo jasan stav protiv rata i dao podršku Ukrajincima. U izjavi na nemačkom, ukrajinskom i ruskom, bend je rekao da je posebno tužan zbog patnje Ukrajinaca.

– Svaki član benda ima različita iskustva u ove dve zemlje; svi muzičari imaju prijatelje, kolege, partnere i obožavaoce u Ukrajini i Rusiji – napisali su oni.

Bend je rekao da je svestan očaja koji mnogi ruski fanovi osećaju suočeni sa postupcima njihove vlade i žele da „podsete ljude na humanost koju dele ruski i ukrajinski građani“.

Lindeman se nedavno pridružio brojnim volonterima koji pomažu na glavnoj železničkoj stanici u Berlinu, gde su poslednjih dana stigle mnoge ukrajinske izbeglice.

Ramštajn
Ramštajn Foto: EPA/Axel Heimken

Rusijo, volimo te

Nemački bend je bio veoma popularan među ruskim fanovima. Neki smatraju da njihov hard metal zvuk podseća na nemačku ratnu estetiku, a istovremeno evocira na sovjetsko herojstvo, moć proletarijata i muškost.

Vlasti su, s druge strane, bile oprezne kada je reč o Ramštajnu još od koncerta 2019. godine na moskovskom stadionu Lužnjiki tokom kojeg su se gitaristi Ričard Kruspe i Pol Landers ljubili na bini – što je apsolutno zabranjeno u Putinovoj Rusiji. Uveden je takozvani „zakon o gej propagandi“ iz 2013. godine i od tada uznemirava članove LGBTQ+ zajednice, prenosi „Headliner“.

Potom je na društvenim mrežama objavljena fotografija poljupca uz reči: „Rusijo, volimo te“. Mnogi fanovi su bili oduševljeni, dok su političari jasno stavili do znanja da bend u budućnosti mora da se uzdrži od ovakvih nastupa u Rusiji.

Sovjetska ratna pesma i NFT

Međutim, u proleće 2021. Kremlj je proslavio Lindemana zbog snimanja „Lubimiy Gorod“, sovjetske ratne pesme. U septembru iste godine, izveo je pesmu uživo na vojnom festivalu na Crvenom trgu u Moskvi uz ovacije. Nastup je usledio samo nedelju dana nakon što je ruska policija razgovarala sa pevačem Ramštajna, navodno u vezi sa kršenjem mera predostrožnosti protiv koronavirusa na festivalu.

Na kraju je festival otkazan. Dve nedelje pre tog susreta, Lindeman je upao u nevolje sa Ermitažom u Sankt Peterburgu zbog muzičkog spota koji ga prikazuje u svetski poznatom muzeju dok peva „Lubimiy Gorod“. Iako je muzej dozvolio snimanje muzičkog spota, nije odobrio Lindemanov plan da prodaje fotografije iz videa kao nezamenljive tokene (NFT) koji pokazuju unutrašnjost muzeja.

Ramštajn
Ramštajn Foto: EPA/ELISEO TRIGO

Novi singl se fokusira na smrt

Poslednji projekat Ramštajna je novi album, koji je u izradi već duže vreme. Singl sa albuma objavljen je u četvrtak. Tekst pesme „Zeit“ (Time) izražava želju da vreme stane jer čovek nije spreman da umre, ali smrt ne obraća pažnju. U videu se scene reprodukuju unazad i prikazuju vojnike, oni se rađaju, ljudi umiru, a smrt je sveprisutna figura u crnom plaštu sa kapuljačom koja je bezlična, ali ne i zastrašujuća.

„Zeit“ ne pogađa „u mesto“ kao mnoge druge pesme Ramštajna. Međutim, u ovo vreme, možda su smislili baš pravu pesmu – uostalom, čuće se i u Ukrajini i Rusiji.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar