Pošto sam bio prijatelj porodice Živojinović, često sam svraćao kod njih, naročito kada je dolazio Boris Dvornik. I svaki put se druženje završavalo tako što smo on i ja svirali harmonike a Bata i Lula su pevali, božanstveno su pevali. Bilo nam je lepo i sa ogromnom radošću se sećam tih vremena, kaže za Nova.rs Radoslav Zelenović, nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke sa kojim smo razgovarali na obeležavanju 50 godina od prikazivanja filma “Valter brani Sarajevo”.

– Mnogo puta sam gledao taj film, bio sam i na premijeri, to je ona vrsta filma sa kojom nikad niste nasigurno, uvek se nešto dogodi novo. I kada sam mislio da nema više šta da me iznenadi, došla je ekipa kineske televizije da pravi emisiju o Kinoteci, jer imamo neki materijal iz Pekinga iz 1897. godine. Međutim, kada sam ih pitao šta žele, oni su samo rekli – Valtera. Povadili smo sve plakate filma koje imamo, na raznim stranim jezicima, i kada se završilo snimanje, kamerman je počeo da govori tekst iz filma, Batine replike. I ja mu kažem odševljen – „Pa ti znaš srpski“, ali nije me razumeo a ceo film je znao napamet. To me je stvarno iznenadilo.

Za ogorman uspeh ovog filma, Zelenović smatra daje odlična ekipa glumaca, dobri efekti, i dobra prodaja.

– I to jesve učinilo da film ima takav odjek koji mu daje jednu vrstu vanvremenskog. Sada se često prikazuje i na televiziji, kao i drugi partizanski filmovi „Diverzanti“, „Partizanska eskadrila“, ali „Valter“ se izdvaja jer je imao jaku međunarodnu prodaju. U katalogu pored tog filma piše – „prodat za čitav svet“.

Bata Živojinović je, nastavlja Zelenović, njega i njegovu pokojnu suprugu Vesnu doveo u Koraćicu.

– I to tako što smo radili Filmski festival u Sopotu, nisam ni znao gde je to. Jednom me je pozvao na ručak i rekao mi da snima devet filmova i da ne može da se bavi festivalom, da ga preuzmem, ali će biti tu da pripomogne. Tako sam sa pokojnim Mišom Paramentićem, uz Batinu pomoć, održavao festival narednih 19 godina.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On ističe da mu je žao što Bata Živojinović ni u Koraćici, ni u Mladenovcu nema ama baš nijedno obeležje po kojem bi se znalo da je tu živeo čovek koji je snimio 300 filmova.

– Ja sam arhivar i znam kakav je to fenomen. Zato mi je krivo što ni trg ni Centar za kulturu nije poneo njegovo ime. Nele Karajlić, Gaga Ignjatović i ja smo pokrenuli sa arhitektom Đukićem ideju da napravimmo njegov legat u Koraćici, urađen je projekat ali nije bilo dovoljno razumevanja za to. Za mene je nedopustivo što to nije urađeno. I državne institucije treba da reaguju kada su ovakvi događaji u pitanju, to treba da bude i njihov deo posla a ne privatna inicijativa nas koji smo znali i voleli Batu Živojinovića.

Bonus video: Miljko Živojinović i filmu „Valter brani Sarajevo“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar