-"Valter" je afirmisao Sarajevo na poseban način, a mi smo onda u Sarajevu prepoznali ceo svet. Zahvaljujući njemu, na neki način, počeli smo da pravimo te neke naše pesme i skečeve "Top liste nadrealista" - rekao je za Nova.rs muzičar i pisac dr Nele Karajlić na svečanosti u restoranu "Valter" u TC Galerija u Beogradu, povodom obeležavanja pola veka od prikazivanja kultnog ostvarenja Hajrudina Šibe Krvavca.

Povodom 50 godina od prikazivanja filma “Valter brani Sarajevo”, partizanskog vesterna neodoljive magije, kako su ga nazvali, govorili su i Igor Galo, jedini živi član glumačke ekipe, Radoslav Zelenović, nekadašnji upravnik Jugoslovenske kinoteke i filmolog Božidar Zečević. Prikazani su i video i foto materijali iz „Valtera“, kao i slika Živojinovića koju je uradio mladi slikar Pavle Maksimović.

Igor Galo, Radoslav Zelenović i Nele Karajlić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U Kini su zavoleli „Valtera“, kako je rekao, zato što je čist kao bistra voda i zbog neodoljivog šarma Živojinovića, koji je preskočio sve žanrovske međe i postao kao Gari Kuper u vesternu „Tačno u podne“ i Šon Koneri kao Džejms Bond u „Goldfingeru“.

– Obojica pokušavaju da liče na Batu, ali uzalud im trud jer bi mu i sam Vladimir Perić Valter dao svoj identitet – istakao je u svom stilu Karajlić.

On je istakao da je Velimir Bata Živojinović posebno poglavlje u istoriji jugoslovenske popularne kulture, vrh njenog raskošnog vatrometa i da nema mnogo zvezda koji su je učinili besmrtnom osim njega, Miodraga Petrovića Čkalje i Dragana Džajića, ako se izuzme Josip Broza Tito.

– „Valter“ je bio beskrajan bunar inspiracije za kultnu emisiju „Top lista nadrealista“ i bend „Zabranjeno pušenje“, koji su se pojavili u Sarajevu u prvoj polovini osamdesetih.

Nele Karajlić je za naš portal naglasio da su u Sarajevu bili veliki pregovori između Istoka i Zapada, te da je tamo bilo sve ono što trese planetu.

– I to je bilo ono što je Novi primitivizam imao kao koncept. Naravno, to je bilo vrlo drsko i neskromno, ali je to što smo posedovali izašlo je upravo iz „Valtera“. Taj bekgraund smo imali, još od Mlade Bosne, što je napravilo nas tako uverene da možemo da napravimo od Sarajeva svetsku prestonicu. Onda je došlo do zabune. Oni koji nisu razumeli naš umetnički koncept, pomislili su da je Sarajevo zaista centar sveta. Jeste, ali u Novom primitivizmu, jer smo mi shvatili da je Sarajevo glavni junak naše ploče.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nele je dodao da su pokušali da nađu naslov albuma i setili se filma „Valter brani Sarajevo“.

– Tako je stvoren album „Das ist Walter“. Imali smo sreće da je naš urednik Boro Kontić sa Radio Sarajeva pronašao tu muziku, jer nije bilo Gugla i trebalo je da odereš tabane da je nađeš. Mi smo danas slavili i jubilej Sarajeva. Uveren sam da će naša deca, baš kao što smo to činili mi, reći svojoj deci: “Pogledajete ovaj film“ – naglasio je dr Nele.

Bonus video: Mljko Živojinović i Pavle Maksimović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar