Samo jednom se ljubi Foto:printscreen/RTS

Kada pomislimo na ljubavne scene iz filmova, uvek su tu „9 i po nedelja“ sa Mikijem Rurkom i Kim Bejsindžer, ali i francuski „Beti Blu“ sa Beatris Dal ili čuvena scena na klaviru u „Zgodnoj ženi“ sa Ričardom Girom i Džulijom Roberts i legendarna „Kazablanka“ sa Bogartom i Ingrid Bergman. Gde smo tu mi i naši filmovi? Nova.rs istražuje koje su to najbolje ljubavne scene iz jugoslovenskih filmova koje ćemo pamtiti zauvek.

Svako ima neku ljubavnu scenu iz domaćih filmova koja mu je posebno draga. To može biti neka nevina situacija, ali i erotski momenat, pa čak i ozbiljna scena seksa. Nije da je toga falilo u našim filmovima, jer je bivša zemlja još od 60-ih godina prošlog veka bila prilično liberalna u tom smislu. Neko pamti kao omiljenu „vampirsku“ scenu Anice Dobre i Nebojše Bakočevića iz „Kako je propao rokenrol“, neko „Oficir s ružom“ sa Žarkom Lauševićem, Draganom Mrkić i Ksenijom Pajić. Mnogi potajno najviše vole scenu „i tata bi sine“ iz „Ko to tamo peva?“…

Pisac i novinar „Nedeljnika“ Branko Rosić, kaže se za Nova.rs da je u nekim svojim retrospektivama ljubavnih/ erotskih scena u Yu filmu pomišljao da je često seks bio tabu, pa se smeštao ili u geg ili u neki čak i polunasilni karakter. Ali sada misli da ipak nije baš tako. Njemu lično je najdraža domaća ljubavna scena ona iz filma „Ljubavni život Budimira Trajkovića”, kao nešto najnevinije.

„Ljubavni život Budimira Trajkovića“ Foto:printscreen/youtube

– Bilo je naravno i mnogo eksplicitnijih scena u našim filmovima, ali kad Budimir ljubi Mirjanu (glumicu Marinu Nemet) u liftu koji produžava vožnju, je bio sam vrh svih bobuljičavih pubertetlija koji su maštali da će se zaglaviti u liftu sa lepoticom iz svog razreda i pritiskati do iznemoglosti dugmad liftova socijalistickih zgrada “David Pajić”. I da će taj lift u višespratnici biti prizemlje njihovih ljubavnih života, a „viši spratovi“ života su tek trebali da dođu – kaže Rosić.

„Ljubavni život Budimira Trajkovića“ je film snimljen 1977. godine u režiji Dejana Karaklajića.  Porodica Trajković gradi mostove. To je činio deda, zatim sin, a očekuje se i od unuka Budimira. Za njega su, međutim, mostovi prokletstvo, jer se porodica stalno seli od mesta do mesta, što ometa njegov ljubavni život, koji već vode njegovi drugovi…

Reditelj Gorčin Stojanović, kaže za Nova.rs da mu je najbolja ljubavna scena ona iz filma „Samo jednom se ljubi“ Rajka Grlića.

Miki

– Ne jedna, nego serija scena iz tog filma. Protagonisti su Miki Manojlović i Vladica Milosavljević. Te scene su snažne, erotske scene, a dramaturški čine okosnicu tog filma i odnos to dvoje glavnih junaka. I sve ono što je tragedija glavnog junaka prelama se kroz te scene.

Film “Samo jednom se ljubi” (1981) je režirao Rajko Grlić, a pored Vladice Milosavljević i Mikija Manojlovića, glume i Zijah Sokolović, Jagoda Kaloper, Erland Jozefson, Zvonko Lepetić I drugi. Naslovnu pesmu otpevao je slavni Ivo Robić. Stojanović dodaje još jedan domaći film sa ljubavnim scenama koji mu je ostao drag.

„Živeti kao sav normalan svet“ Foto:printscreen/youtube

– To su scene iz filma Miše Radivojevića „Živeti kao sav normalan svet“ iz 1982. Protagonisti su Sonja Savić i Svetislav Goncić. To su nežne, naivne, nevešte scene ljubavi. Snimio ih je na vrlo poseban način Radoslav Vladić, a Miša Radivojević je jedan nežan i obazriv reditelj – kaže Gorčin Stojanović.

Bonus video: Glas, dirka, bas: How Deep Is Your Love

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare