Radko Polič Mira Furlan Foto:Screenshot/Youtube/TS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal/Promo/Booka

Mira Furlan se okreće u grobu! U autobiografiji "Voli me više od svega na svetu" (naklada "Fraktura", Zagreb, 2022), u poglavlju "Medeja" ( od str. 568 do str. 583) napisane su neistine i čak nebuloze! U rečenicama punim mržnje i laži o Lenki, Radetu i meni, ne prepoznajem Miru nego zlonamerni konstrukt. Samo je moralni bogalj popravljao, dopisivao ili čak nanovo napisao poglavlje "Medeja"! Kakva zloća?!? Kakva pokvarenost?!? To nije napisala naša prijateljica Mira Furlan, istakao je u mejlu koji je poslao na adresu naše redakcije čuveni glumac Radko Polič.

U tom poglavlju Furlan je opisala svoj povratak u Hrvatsku 2002. godine kada je igrala „Medeju“ u pozorištu Radeta Šerbedžije Ulysses na Brionima i o svemu što je tamo doživela, kao i da je Polič bio taj koji joj je pomogao. Međutim, slavni slovenački i jugoslovenski glumac tvrdi da to što je pročitao u njenoj autobiografiji ne da nije istina, nego smatra da je nemoguće da je to Mira napisala i zato je zamolio da objavimo njegov komentar.

„Žao mi je što ranije nisam pročitao i reagovao na knjigu. Toliko se neistina pojavilo u tom tekstu, neke mržnje, pokvarenosti o nama na Brionima, da je to neverovatno. To su tako čudne pričice, male i velike laži, o Radetu, Lenki, meni, a sve vreme sam bio tamo, jer sam bio kao neki guru te predstave. Učestvovao sam još od priprema na na Barbarigi, na svim probama sam bio, kao i Lenka, a čitam nešto što nema veze sa istinom. Nakon što sam pročitao, samo sam zevao i nisam mogao da shvatim da je to ona pisala. To je nemoguće“, rekao nam je vidno uznemiran Radko Polič (79) koji živi u Ljubljani.

Iako mu je zdravstveno stanje narušeno, doživeo je četiri kliničke smrti, ima osam stentova i vezan je 24 sata za kiseonik, smogao je snage da govori o šoku koji je doživeo čitajući autobiografiju svoje prijateljice i koleginice Mire Furlan.

„Kad čitaš knjigu do poglavlja „Medeja“, to je jedan stil, a onda se pojavljuje neka mržnja, koja mi nije jasna. Zašto se to radi, ko to radi, kakav je smisao svega toga? Zapanjen sam, ne mogu da razumem, ne ide mi u glavu. Pa ta pričica u novinama da „Brioni nisu Hrvatska“, to je laž, ja se toga ne sećam. Izmišljeno je. Kao i to da se svađala sa Lenkom i da ju je Rade slao na psihijatriju. Pa on je bio samo na jednoj probi, doneo je neko voće, slatkiše, napravili smo pauzu i zezali se. A u knjizi pišu neki suludi kretenizmi da ju je on vređao, to je katastrofa. Kome to treba?“, pita se Polič i podseća da su „Medeju“ igrali i 2003. i 2004. godine i da su se svi divno družili.

Rade Šerbedžija, Lenka Udovički, Ulysses
Lenka Udovički i Rade Šerbedžija predstavili su u Zagrebu program 20. sezone Ulyssesa Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Velike su to i opasne laži, nastavlja, o Lenki Udovički i Radetu Šerbedžiji.

„I o meni. Niti sam tada bio starac, niti sam imao veliku sklonost ka alkoholnim pićima, a opisan sam kao neko ko loče. Katastrofa, baš sam povređen. Nikad nisam pio alkohol dok radim“.

S Mirom Furlan se poznaje još od rada na predstavi „Glorija“ Ranka Marinkovića u režiji Georgija Para u Dubrovniku.

„Bila je to njena prva velika uloga. Od tada smo prijatelji, i ostali smo uvek na vezi i kad je rat počeo. Pre pet godina, 2017, u Rijeci je trebalo da igramo zajedno „Ko se boji Virdžinije Vulf“, ali sam ja odustao zbog zdravstvenih problema. I Rade je tada bio tamo, družili su se. Zato, ne-ve-ru-jem da je ona pisala ovu knjigu“, naglašava glumac, koji svakih šest sati prima inhalaciju i zbog toga je vezan za kuću.

Mnogo toga priznaje da mu nije jasno u vezi sa ovom knjigom, i nada se da će se to razmrsiti.

„Mire više, nažalost, nema i to je pretužno. Sada sam na vezi sa ljudima iz Zagreba da to neko pregleda i proveri prevod, makar taj deo o „Medeji“. Imam vrlo jak osećaj da je to dopisano ili nanovo napisano“, zaključio je Polič i dodao da mu je najveća boljka što ne može da putuje u Dubrovnik i Beograd.

Bonus video: Arsenijević: FEST je divan filmski svet

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare