Vasko Popa Foto:Wikipedia/Stevan Kragujević

Dobitnik nagrade "Vasko Popa" za 2021, jednoglasnom odlukom žirija, je pesnik Radivoj Šajtinac za knjigu pesama "Aveti atara", u izdanju Gradske biblioteke Zrenjanin, saopštili su organizatori.

Nagrada „Vasko Popa“ biće uručena laureatu 28. juna na svečanosti u Vršcu, a koja se sastoji od novčanog iznosa u dinarskoj protivvrednosti od 5.000 evra i diplome.

„Šajtinčev pesnički jezik je dostojan i hrabar pogled poezije na istine našeg prebivanja u svetu. I kao što je Popa bio majstor sažetosti lirsko-gnomske koncentarcije, tako je i Šajtinac u svom nadrealističkom lirizmu blizak analitičnosti i otkrivalaštvu velikog pesnika“, precizira se u saopštenju o odluci, koje potpisuju Vladimir Gvozden, Dejan Aleksić i Jovan Zivlak.

Za nagradu su razmatrana 85 naslova izašla 2020. godine, koji su poslati na konkurs ili su predložena od strane žirija, a u užem izboru su, osim Šajtinca, bili Zlata Kocić sa knjigom „Galgal“, Bojan Jovanović i „Dolazeće doba“, „Ostrvo“ Branislava Matića, Ivana Maksić sa „Kćeri zar ne vidiš da gorim“ i Milan Bunjevac i njegova „Listanja“.

Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu, studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu, piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom i prevodi s ruskog i engleskog jezika.

Objavio je, između ostalog, knjige pesama „Oružje ljudski ranjeno“ (1970), „Šumi se vraćaju pragovi“ (1974), „Darovno putovanje“ (1978), „Suze u lunaparku“ (1987), „Olovni dolov“ (1995), „Led i mleko“ (2003), „Stara kantina“ (2011) i druge.

Poezija, proza i eseji prevođeni su mu na engleski, nemački, francuski, španski, mađarski, slovenački, makedonski, rumunski, poljski, finski, turski, slovački i grčki jezik.

Nagrada nazvana po čuvenom pesniku Vasku Popi (1922-1991) dodeljuje se 27. put za najbolju novoobjavljenu knjigu pesama na srpskom jeziku, sa ciljem da afirmiše savremenu srpsku poeziju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar