Foto: Printscreen/Video

Nažalost, ja smatram da se Jugoslavija raspala krajem 60-ih i početkom 70-ih godina. Užasno je bio jak nacionalizam 60-ih godina. To je meni bilo otkriće, rekla je istoričarka Radina Vučetić na tribini „Šta nama danas dođe Jugoslavija?“

Online tribina Muzeja savremene umetnosti Vojvodine tragala je za odgovorom „Šta nama danas dođe Jugoslavija?“ Govorili su pored Miljenko Jergović, Radina Vučetić, Teofil Pančić, Dino Mustafić i Duško Radosavljević. Moderator je bio Novi Nebojša Milenković.

Istoričarka Radina Vučetić rekla je da Jugoslaviju ne možemo da sagledamo bez hladno-ratovskog konteksta.

– Mogli ste da zadržite socijalističku ideologiju, ali da dobijete blagodeti sa Zapada. Nekad je Jugoslavija bila progresivnija i od zapadnih zemalja. Kojom brzinom stiže “Čekajuči Godoa”, već 50-ih godina. Ali 60-te godine su bile vrhunac. Nema sfere života gde nisu napravljeni veliki pomaci. Šta je značilo da su na prvom Bitefu ne samo istok i zapad, već i indijska trupa “Katakali” na otvaranju. To je zaista bila pripadnost velikom svetu. To je bila privilegija.

Radina Vučetić kaže da mnogi misle da smo skočili u raspad Jugoslavije posle Titove smrti.

– Ja nažalost smatram da se Jugoslavija raspala krajem 60-ih i početkom 70-ih godina.Užasno je bio jak nacionalizam u Jugoslaviji 60-ih godina. To je meni bilo otkriće. Kada sam se bavila Srbijom 60-ih godina, nacionalizam je bio jezivo prisutan. Sam Tito je 1962. postavio pitanje da li ova država kadra da opstane ili će se raspasti, pričajući o nacionalizmu. U feljtonima krajem 60-ih četnici su prikazivani krajnje pozitivno, i onda ta uloga Udruženja književnika Srbije, Dobrice Ćosića… Postojala su dva puta. Jedan koji je išao ka reformi društva, a drugi ka jačanju nacije.

Tribinu možete pogledati na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine: www.facebook.com/MsuvNoviSad

Bonus video: Miljenko Jergović o Jugoslaviji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare