Miljenko Jergovic
Miljenko Jergović Foto:Sandra Simunovic/PIXSELL

Jugoslavija kao država jeste mrtva, ali jugoslovenska kultura u svom najširem opsegu, od najpreverznijih varijanti do visoke kulture, je življa nego što je bila 1989, rekao je pisac Miljenko Jergović na tribini "Šta nama danas dođe Jugoslavija?"

Na online tribini „Šta nama danas dođe Jugoslavija?“ koja je juče održana u organizaciji Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, govorili su: Miljenko Jergović, pisac, Teofil Pančić, novinar, Dino Mustafić, reditelj, Radina Vučetić, istoričarka i Duško Radosavljević, politikolog.

Zagrebački pisac, Miljenko Jergović, rekao je između ostalog da Jugosloveni u SFRJ nisu bili građani drugog reda,

– Prema popisu stanovništva iz 1991. godine, Jugosloveni su bili sedma nacija u zemlji. Dvostruko ih je bilo biše od Crnogoraca, bilo ih je milion i dvesta hiljada duša. Ja sam se po popisima stanovništva opredeljivao prema trenutnom raspoloženju, ili sam bio Hrvat ili sam bio neopredeljen. Jugosloven nisam nikad bio. I to iz jedne jasne i aktivne iriticaje. Iritacije nekom vrstom isfoliranog uzdizanja vlastite ekskluzivnosti. To su ljudi koji su lagali o sebi, da bi iz te laži za sebe izvukli neku naknadnu korist. Takvi su bili neki među Jugoslovenima, ne svi, ali neki jesu.

Jergović je kao dokaz koliko je Jugoslavija danas živa, dao primer od pre nekoliko nedelja kada su sve dnevne i sedmične novine u Hrvatskoj izašle sa istim licem na naslovnoj stranici.

– To nije bilo lice Đorđa Balaševića, već je to bilo lice jedne lepe žene. Ona je izašla u hrvatskim novinama samo zato što je lepa žena. Ona se zove Dijana Hrkalović. Ta činjenica govori o tome da Jugoslavija kao država jeste mrtva, ali jugoslovenska kultura u svom najširem opsegu, od najpreverznijih varijanti do visoke kulture, je življa nego što je bila 1989, na primer.

Tribinu možete pogledati na Facebook stranici Muzeja savremene umetnosti Vojvodine: www.facebook.com/MsuvNoviSad

Bonus video: (Ne)zaboravljeni datum

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar