Ovo nije samo naša borba, već borba za integritet i ugled naše kulturne institucije i celokupne umetničke zajednice. Ovom prilikom pozivamo i druge umetnike iz našeg teatra, soliste, hor, baletske i dramske umetnike da stanu uz nas, poručili su večeras u Novom Sadu muzičari Orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta.

Tačno pet dana od kako su članovi Beogradske filharmonije „uzburkali duhove“ obrativši se uoči koncerta na Kolarcu publici, ali i svekolikoj javnosti i zatraživši rešavanje v.d. statusa ove ustanove, povećanje plata, i konačno izgradnju svoje dvorane, ispostavlja se kao da su „povukli nogu“.

Pismo podrske muzičara orksestra SNP muzičarima u Beogradskoj filharmoniji Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

I tako se pre nekoliko minuta, uoči izvođenja opere „Seviljski berberin“ na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta publici obratio jedan od članova orkestra opere ovog, najstarijeg profesionalnog teatra, u nas.

– Mi, muzičari Orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, u jeku obraćanja javnosti umetnika, muzičara, naših kolega iz Beogradske filharmonije, a u vezi sa njihovim iznešenim stavom o stanju u njihovoj instituciji, problemima sa kojima se susreću i o opštem položaju umetnika u kulturi u našoj zemlji, želimo da uputimo svaki vid podrške, razumevanja i zajedništva u njihovoj i našoj borbi za bolje uslove i položaj muzičara u kulturnim institucijama kojima pripadamo i u kojima stvaramo. Drage kolege Filharmoničari, vaša hrabrost da javno iznesete probleme sa kojima se suočavate inspirisala nas je da i mi učinimo isto te da zajednički radimo na promenama koje su potrebne za poboljšanje rada umetnika u Srbiji – reči su kojima je počelo obraćanje publici, građanima Novog Sada, institucijama kulture…

Opera „Seviljski berberin“ SNP  Foto: Miomir Polzović

U skladu sa dobrom i bogatom tradicijom, kvalitetom izvođenja i ugledom, kao jednim od najboljih regionalnih operskih orkestara po rečima gostujućih solista i dirigenata, a koji orkestar Opere Srpskog narodnog pozorišta zasigurno poseduje, poželeli su da skrenu pažnju i izraze zabrinutost zbog nekoliko bitnih problema koje dele sa kolegama iz Beogradske filharmonije, kao i problemima sa kojima se Orkestar susreće u SNP-u:

– Kao Orkestar pripadamo najstarijem profesionalnom teatru u Srbiji, teatru koji je ujedno i osnivač drugih kulturnih institucija u zemlji i regionu, a kao takav jedan je od najznačajnijih u kulturnom nasleđu naše zemlje. Put razvitka profesionalnog orkestarskog muzičara iziskuje decenije odricanja, izuzetno skupog školovanja i na kraju audicije za orkestar u kojem muzičar nastavlja svoj razvoj, vežba i radi na sebi, te nesebično daje izvedbi u kojoj uživate vi, draga naša publiko, a vaš aplauz i zadovoljstvo koje delite sa nama predstavlja najveći podsticaj. Međutim, trenutna zarada koju primamo kao članovi orkestra znatno zaostaju u odnosu na republički prosek, kao i u poređenju sa platama orkestara u našem regionu.

Ova nejednakost u primanjima, podsetili su, nije samo pitanje finansijske sigurnosti i blagostanja naših članova, već utiče i na očuvanje kvaliteta naše umetnosti i sposobnost da privučemo i zadržimo vrhunske talente.

– Ovo je ključno rešiti kako bismo očuvali vitalnost i bogatstvo kulturne scene naše zemlje. Situacija u našem pozorištu nije dostojna nivoa profesionalizma i poštovanja koje bi trebalo da karakteriše kulturne institucije našeg grada. Naš orkestar izgubio je 13 radnih mesta njihovim gašenjem nakon odlaska naših kolega u penziju, kao i lošom sistematizacijom. Na tim mestima predano rade za minorni honorar čak i one kolege koje su položile audiciju za naš ansambl, i to godinama, nadajući se stalnom zaposlenju. Kako i na koji način da zadržimo ove umetnike u našem ansamblu ukoliko oni ne budu imali bilo kakvu sigurnost i ne budu imali od čega da žive?

Opera „Seviljski berberin“ SNP Foto: Miomir Polzović

Zato mole za podršku u očuvanju integriteta orkestra i traže hitno rešenje koje će omogućiti vraćanje tih radnih mesta kako bi mogli da nastave s umetničkim radom na najvišem nivou. Naglašavaju i kako zgrada u kojoj rade nije adekvatno održavana, što rezultira neprijatnim uslovima rada.

– Nedostatak kiseonika, cirkulacije vazduha, nemogućnost regulacije temperature, kao i izloženost promaji, kako na velikoj sceni tako i u probnoj sali orkestra, negativno utiče na naše zdravlje i produktivnost. Draga publiko, mi ne želimo da se zbog loših uslova za rad predstave pomeraju i otkazuju, i često smo prinuđeni da zbog vas i nas izdržimo skoro nemoguće uslove. Zato tražimo da se ovom višedecenijskom problemu pristupi najozbiljnije, sa velikom pažnjom i da se konačno reši.

Decenijama kao orkestar imaju, kako je obrazloženo, jedan od najmanjih budžeta za neophodan repro materijal koji je izuzetno skup i sve skuplji iz godine u godinu. Takođe, i nedostatak mogućnosti da angažuju prestižne gostujuće dirigente i soliste, što ograničava njihovu sposobnost da dosegnu vrhunske izvedbe koje zaslužuje publika.

– Želimo da oni koji o nama brinu poštuju i više cene naš trud, posvećenost i umetnički doprinos. Zbog toga, apelujemo na hitno preduzimanje mera kako bi se poboljšali uslovi rada i materijalni položaj muzičara u Orkestru opere Srpskog narodnog pozorišta. Pozivamo nadležne institucije da pruže podršku i osiguraju da se naša prava i dostojanstvo poštuju u potpunosti. Ovo nije samo naša borba, već borba za integritet i ugled naše kulturne institucije i celokupne umetničke zajednice. Ovom prilikom pozivamo i druge umetnike iz našeg teatra, soliste, hor, baletske i dramske umetnike da stanu uz nas.

Opera „Seviljski berberin“  SNP Foto: Miomir Polzović

I na kraju je, u ime muzičara Orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta, pozvao poštovanu publiku da podrži njihove napore za pravdom, poštovanjem i podizanjem svesti o zaposlenima u ustanovi kulture najstarijeg profesionalnog pozorišta na ovim prostorima:

– Molimo vas da nam u nekoliko reči napišete šta za vas znači opera i naša umetnost, a mi ćemo se potruditi da vaša koverta stigne na pravu adresu. Vaša podrška nije samo podrška nama kao izvođačima, već je i podrška samoj suštini umetnosti. Vaš glas za umetnost nije samo gest, već je i izraz vašeg uverenja u važnost kulture za naše društvo!

Bonus video: Apel Beogradske filharmonije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare