Ishodište slike, crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije, Sava Šumanović, izložba, pozivnica
Foto: Narodni muzej Srbije/Promo

Izložba "Ishodište slike: Crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije" biće otvorena u sredu, 18. maja s početkom od 18 časova u Galeriji Kabineta grafike Narodnog muzeja, saopšteno je iz ove institucije.

Otvaranjem postavke crteža Save Šumanovića, čija je autorka Dragana Ljubenović, Narodni muzej će obeležiti Međunarodni dan muzeja.

Ova institucija u svojoj zbirci čuva 78 crteža Save Šumanovića (1896–1942), što je fond koji po broju radova premašuje sve druge muzejske i privatne kolekcije crteža velikog umetnika međuratnog slikarstva.

I dok umetnost Save Šumanovića, a naročito njegov stvaralački proces još uvek, 80 godina nakon smrti, još uvek pokušavaju da se odgonetnu u tom smislu veoma je bitan crtež. I na ovim radovima, koji će biti pred publikom, tu je poneki kroki nacrtan gipkom, brzo izvedenom linijom, ali tu su i razrađene, anatomski tačne skice ženskih figura u različitim stavovima.

Među deset radova koji će takođe biti izloženi jesu crteži koji su prema stepenu dovršenosti izvedeni kao slika u „malom“.

U zbirci Narodnog muzeja samo jedan crtež obrazuje „par“ sa slikom – Skica ženskog akta u sedećem položaju, čiji su položaj i način kadriranja figure u potpunosti ponovljeni na slici „Sedeći ženski akt“ iz 1934. godine. Svi ostali Šumanovićevi crteži, njih 50 iz ove zbirke kao da „odgovaraju“ slikama koje se čuvaju u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu, Galeriji Matice srpske i u privatnim kolekcijama.

S obzirom da je Šumanovićevih crteže video kao neku vrstu studije za sliku na postavci su prikazani crteži i reprodukcije uljanih slika da bi se uočila njihova međusobna povezanost.

Slavni majstor iz Šida, koji je studirao u Zagrebu, a potom na Lotovoj Akademiji u Parizu, po povratku u rodno mesto objedinjuje sva iskustva u stil koji će nazvati „kako znam i umem“.

– Drugačije je svetlo našeg Šida od onog u Parizu i Normandiji – kazao je kad se vratio u rodnu grudu, a ova postavka u Narodnom muzeju pokazaće kako je Sava Šumanović uvek na temeljan i revnostan način prilazio slikarskom činu, kao i da je crtež konstantno ishodište i oslonac u građenju strukture, a neretko i tonskih vrednosti slike.

Tragično je preminuo 30. avgusta 1942. u 46. godini.

Bonus video: Sava Šumanović, teška sudbina jednog genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar